fallback

Общ преглед

Ние сме длъжни през 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито само преди няколко години бяха. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията. Това каза днес в изявлението си на церемонията по откриването на обновената Желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул премиерът Бойко Борисов.

Oще по темата
България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация.

София и Истанбул са столици, в които етническата толерантност са пример за подражание. В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога и всички ние живеем в мир. Бих цитирал президента Ердоган, защото съм солидарен с казаното от него. Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността, на етническата толерантност.

Някога трудно сме си представяли президентът на Турция, премиерът на Турция, вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул, да запалим свещичка, коментира Бойко Борисов и  благодари на турската държава за направеното.

След Борисов своите приветствия поднесе и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"България в момента е председател на ЕС и днешният ден всъщност е послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури и религии живеят заедно. Желязната църква е храм за българската общност, но тя показва красотата на Истанбул", заяви Ердоган.

Той изрази надежда, че както в Турция се реставрират и съхраняват храмове, така и в България също могат да се реставрират с усилията и на двете държави.

Лошите спомени от историята не било трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да си съжителстваме мирно, затова ние мислим, че трябва да има обединение на религиите и единство в многообразието.

"Това е нашето разбиране, което прилагаме в своите действия. Стремим се да поддържаме всички религиозни храмове във всички краища на страната. 14 църкви и храмове бяха реставрирани основно, а Желязната църква беше финалът на тази дейност по мащабна реставрация. Ние вярваме, че всеки трябва да е свободен да изповядва своята религия и ние трябва да гарантираме тази негова свобода. Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България. Ще бъде удоволствие за мен да участвам в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София.

Ердоган припомни, че Турция е дала за възраждането на Желязната църква 15 млн. лири, а реставраторите са вложили много усилия.

Вие сте свободни да изповядвате вашата религия, а ние ще ви защитаваме. Това е бил завета на нашите деди", каза още турският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

224

Анонимен

преди 6 години

Защо на нито една снимка не видях българския флаг?!

223

до 231 от славянин

преди 6 години

''А хората са реставрирали българска църква''!Срещу прастарата реставрирана българска църква твоите анадолски ''братя'' построиха в България над 1400 джамии за последните две десетилетия - пълна ''реципрочност''! сините *** и тении сте толкова *** и нагли, че с вас България всяка надежда за спасение трябва да остави! А отделно за тази реставрация анадолските ти ''братя'' ще ни искат ''майка ни и баща ни'' за компенсация!

222

Анонимен

преди 6 години

До до 212 от славянинАми нормално е да "изберат турското", все рак са турци. Точно както ти би предпочел "българското" (като те гледам как се пишеш спезиално ти би избрал руското). Различни етноси сме все пак. Но те питам, да се караме и воюваме ли искаш? В момента двете страни са в добри отношения, а останалото са копейкаджийски интриги за да се създаде напрежение и да се караме със съседите. Толкова сте прозрачни, че няма накъде, червени ***. А хората са реставрирали българска църква.

fallback