Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Дигиталната валута биткойн се подговя за нов борсов дебют - от 18 декември фючърсите на криптовалутата ще се предлагат на чикагската CME, която е най-големият регулиран пазар на валути в света.

Договорите ще се уреждат в брой, но цената им ще се определя на базата на специален индекс, следящ няколко борси за криптовалути, пише Ройтерс.

Oще по темата
Анализаторите са категорични - търгуването на CME вероятно ще повиши още повече интереса към биткойна и обемите ще се увеличават. Интересът ще бъде подкрепен именно благодарение на факта, че цената ще се определя на базата на няколко борси за дигитални валути.

В очакване на своя борсов дебют на CME пък биткойнтът се приближава все повече към нивото от 20 хил. долара, показват данните на борсата CoinDesk. В 15:14 часа българско време дигиталната валута записа цена от рекордните 19 783 долара. Година по-рано цената беше около 1000 долара, или ръст от почти 2000%. Пазарната капитализация на биткойна е почти 334 млрд. долара.

В последните месеци криптовалутата привлича вниманието на всички с ръста на цената си, но и с голямата волатилност. Притежателите на биткойни пък са изправени пред сериозни проблеми като кибератаки, които могат да ги оставят с празни ръце, пише още агенцията.

Заради манията, в която се превръщат криптовалутите в последните месеци вече се чуват и призиви за регулация на пазара. Предупрежденията за спекулации и балон на пазара също не са малко, включително и от отиващия си председател на Федералния резерв Джанет Йелън.

Ройтерс обаче припомня, че биткойнът е разработен през 2008 година от Сатоши Накамото, като все още не е ясно кой стои зад този псевдоним. Целта е да бъдат използвани принципите на криптографията, за да се запазят в тайна транскациите, правейки традиционните финансови регулации трудни, или направо невъзможни.

Преди да излезе на CME дигиталната валута тества регулирания пазар на друга чикагска борса Cboe Global Markets. В първия борсов цената й се повиши с 20% и бяха сключени 4 хил. сделки. Но на следващия ден търговските обеми с едномесечните контракти с ден на доставка през януари намаляха до 1,5 хил.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен"Хората купиха и продадоха- спечелиха стотици хиляди, някои милиони,"Някой конкретен? Имам познати които имат - никой не продава, всеки се стиска за още, не иска да разтовари сега и да го е яд после. Мога да те уверя че никой не продава - единствения биткойн който е в обръщение е тоя с който се извършва престъпна дейност. Народа плаща предимно за наркотици и изнудване, престъпниците връщат биткойна на пазара.

26

Parko

преди 6 години

Пирамида било и това е .. ганчи не разбира че не е схема от 90тте години, *** на.. питай го за пет лева за общите части в блока :)

25

Айде , айде...

преди 6 години

Заболе ме главата от тия простотий...!ТИЯ , ТЪПИЗМИ ГИ ПРОБУТВАЙТЕ НА "ПРИВАТИЗАТОРИТЕ" ОТ ***-20...!САМО ...НЕ НАМ ...НЕ НАМ...!!!

fallback