Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Испания, Италия и Гърция са световните лидери за 2017 г. в производството на екстра върджин зехтин според данните на Международния съвет за растителни масла.

Въпреки че италианският зехтин е всепризнат като един от най-качествените в света, тазгодишната реколта е много по-ниска заради студената зима и сухото лято. Става въпрос за 320 млн. кг, или с 11 на сто по-малко италиански зехтин в сравнение със средните реколти през последните 10 г., както съобщава Конфедерацията на земеделските производители на Апенините.

Първи в света и през тази година са испанците с 1,15 млрд. кг произведен зехтин, което и за тях е с 10 на сто по-малко от миналата година, пише "24 часа". Това означава, че близо половината продукция в света идва от Испания. Веднага след втората в класацията - Италия, се нарежда Гърция с 300 млн. кг.

Въпреки ниските реколти от маслини в Южна Европа световното производство на зехтин е с 12% по-високо от миналата година благодарение на Турция и Тунис, които тичат по петите на традиционните лидери. От Тунис ще потекат 220 млн. кг зехтин, което е почти двойно повече от предишната година. Личен рекорд отбелязва и турският зехтин, чието производство наближава 180 млн. кг. След Турция са Мароко и Алжир. Истинска изненада е Аржентина, която регистрира над 37 млн. кг зехтин, или със 74% повече от преди. След нея са Йордания и Египет.

Що се отнася до класацията в Европа, Испания, Италия и Гърция са следвани от Португалия и Франция.

Въпреки по-ниското количество произведен зехтин Италия си остава абсолютен европейски лидер по качество. Това е така, защото 47 италиански марки са признати като висококачествени на европейско ниво.

Всички те издържат и през тази година изпита за вкусови и обонятелни характеристики. А според изискванията в Европа зехтинът трябва да ухае на окосена трева, на вкус да е горчиво-пикантен и да съдържа висок процент полифеноли и антиоксиданти, важни за здравето.

За разлика от висококачествения зехтин нискокачествените олиа миришат на оцет и гранясало, а при опитване са мазни и лепкави.

Много експерти надават вой, че заради тазгодишната ниска реколта на италиански висококачествен зехтин съществува реална опасност чужда продукция да бъде фалшифицирана като италианска.

Добрата новина обаче е, че големите жеги през лятото в Южна Европа пребориха атаките на т. нар. маслинова муха. Това значи, че качественият зехтин ще бъде още по-качествен от преди.

Въпреки традиционното си производство на зехтин Италия не само отглежда, а и внася маслини, за да ги преработва в зехтин. Всяка година между 300 хил. и 400 000 тона маслини от Тунис, Турция и Мароко пристигат на италианските пристанища, за да бъдат насочени към производството на италиански зехтин.

Кои са най-честите измами със зехтин

Най-често срещаният номер на пиратите в сферата на зехтина е, когато за такъв се пласира олио от семена, оцветено с хлорофил и ароматизирано с бета-каротин. Друг трик е пласирането на фалшиво олио от генетично модифицирани слънчогледи, което да наподобява по вкус на зехтин.

Сред любимите на фалшификаторите продукти, които се добавят като смесители, са още и фракционираното палмово масло, олиото от кюспе и лешниковото масло, внасяно от Турция.

Пиратите на зехтин прилагат и друг метод – този път, използвайки нискокачествено или развалено олио. То преминава през процедура за вакуумиране при ниска температура, а след това се ароматизира, за да се премахнат миризмите на гнило и мухлясало.

Някои сигурно биха си помислили, че всичко това все пак е нищо в сравнение с опасностите за здравето от месо с диоксин или пилешко с хормони. Това обаче в никакъв случай не значи, че престъпниците в сферата на зехтина са по-малко престъпници от тези, които пробутват развалено месо.

Сред много обичаните измами са и триковете с т.нар. Italian sounding, или подлъгващото вмятане на италианско звучащи имена и термини в етикета на бутилката зехтин. По този начин много потребители се заблуждават, че купуват произведен в Италия продукт. Феноменът с “италианското звучене” е доста разпространен в Европа, но най-вече в Америка.

В много от търговските вериги в България се предлага по-изгоден от италианския гръцки зехтин. Тези дни обаче агенция Асошиейтед прес съобщи за измама и с него. Седем гръцки граждани бяха арестувани до град Лариса в областта Тесалия, след като в използваната от тях работилница бил намерен зелен оцветител, прибавян към слънчогледовото масло, за да прилича на зехтин.

Били открити и 5 тона фалшив зехтин, готов за бутилиране, както и 12 тона опакован за износ. Продуктът бил представян като екстра върджин зехтин и продаван в Гърция по 12-15 евро за петлитрова бутилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Начев

преди 5 години

Тези *** идилии със зехтина са толкова смешни, колкото са смешни и онези за кравето масло. Няма нищо толкова полезно и незаменимо в тези продукти. Истински полезни са мазнините извлечени от семена. Те съдържат най-балансирано съотношение на всички мастни киселини. Да не говорим, че съдъдържат и витамин Е, ако са получени със студено пресиване. Не бъдете хора от село, а поне полу-интелигентни европейци.

31

Кантар

преди 5 години

До 5 като не си наясно как мерят и продават масла на едро е желателно да не се изказваш в пространството

30

Д-р Димова акушер

преди 6 години

Ако един зехтин не е зелен на цвят няма характерният силен остър вкус на зехтин не е с парливо горчив вкус и не оставя автентичен парлив послевкус в/у небцето няма плътна консистенция и текстура на тялото а на него пише помаче то това не е зехтин Това е смес от рапично царевично и слънчогледово масло с добавен оцветител и престояло олио от изкиснати маслини само за мирис.Това е отрова за тялото.

fallback