Снимка: архив Bulphoto
fallback

Иран отрече да е забранявал на самолета с българския премиер Бойко Борисов да прелети над Иран.

"Разрешение за прелитане на българския самолет е било дадено по официално искане от българското посолство в Техеран", каза днес в отговор на зададен му въпрос говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от агенция ИРНА.

Oще по темата

Според него иранските авиодиспечери получили грешна информация за полета от пилота на самолета, който не е предал правилно кода за допуск на кулата за управление на полетите, поради което самолетът на българския премиер не е бил идентифициран, обясни Касеми, цитиран от БТА.

Той предположи, че "несъвпадението между наличната в контролната кула информация и получената (от самолета) може би се дължи на промени, направени от пилота в последния момент.

Говорителят изрази съжаление за грешката и отбеляза, че "иранското въздушно пространство е отворено за самолети на приятелски страни като България".

Касеми добави, че Иран има едно от най-безопасните въздушни пространства в света и че невоенни самолети от съседни страни безопасно летят през неговото небе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 6 години

Професията Авиодиспечер всъщност е Ръководител полети.Другата професия е Полетен диспечер.Очевидно плана на полета е пуснат през забранени през Турция трасета и плана не е минал през Евроконтрол и очевидно в поле 18 на плана не написан номера на разрешението за прелитане на Иран затова не са го пуснали Иранците и очевидно копие от разрешението не е дадено на екипажа или са го забутали някъде. Иначе щяха да ги пуснат. Но тук за два дни разбрах сума регулации от коментарите.

44

Анонимен

преди 6 години

Кодовете са 4 цифрени пилототе МОГАТ да ги сменяват когато летят от една страна над друга.

43

ха де

преди 6 години

Нашите шматки си мислят, че и другите държави са такъв цирк като нашата и могат да си правят каквото им скимне. Е, май не мина номера, нито със самолета им, нито с глупавите им обяснения и прехвърляне на вина върху иранските власти. Персия с малко помощ от две-три държави се опъна на половината свят, а нашите взели чалъми да им предават.

fallback