Снимка: Reuters
fallback

Пхенян потвърди, че е извършил ракетен тест. КНДР успешно изстреля днес нов тип междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15", която е в състояние да порази САЩ. Това съобщи севернокорейската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тестваната междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15" може да носи ядрена бойна глава и да достига цялата континентална територия на САЩ. Това съобщи от своя страна официалната информационна агенция на Пхенян КЦТА, цитирана от ТАСС.

В телевизионното съобщение, прочетено от говорител, се заявява, че ракетният тест се бил извършен по личната заповед на лидера Ким Чен Ун.

Ракетата е най-мощната досега, като за 53 минути е прелетяла 950 км и е достигнала височина от 4475 км.

Oще по темата

По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъди изстрелването от Северна Корея на балистична ракета и призова международната общност да изпрати на Пхенян единодушно послание да се откаже от разработването на оръжия за масово унищожение. Това се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

В него се посочва, че САЩ и Канада ще свикат среща на страни членки на ООН, за да обсъдят как световната общност може да се противопостави на севернокорейската заплаха.

Дипломатически източници съобщиха, че САЩ се поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. От своя страна японският премиер Шиндзо Абе каза, че неговата страна е поискала същото заради поредната военна провокация на Пхенян.

От мисията в ООН на Италия, която този месец оглавява Съвета за сигурност, обявиха, че извънредното заседание ще се състои днес в 15 ч. нюйоркско време. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 6 години

Троби ,платен ***,спри да пишеш глупост след глупост,че ставаш смешен вече..демагог !

62

...

преди 6 години

Ако някой си мисли, че САЩ ги е страх от рскета, която те са разработили преди 60 г. значи сте много заблудени. Американците имат противорскетни устройства, които ще я свалят още преди да излезе от азиа. Това пак е параван на Америка, за бъдещи ворнни действиа в този район, само прах в очите

61

Анонимен

преди 6 години

Още преди да се създаде ООН.Преди мн. години и дядоми е бил против САЩ да изпробват ядрени бомби и ракети по разни острови и мирни хора,но никой не го е бръснел за слива.Така че нека ви се връща.Всяка жаба да си знае гьола.Фащ и другите да си стоят на *** и аз им гарантирам че Кимчо няма ги използва тия ракети

fallback