Снимка: архив, Булфото

Изключително висок ръст на ранните записвания за зимния сезон в Пампорово се наблюдава през тази година. Резервациите показват повишен интерес към курорта както от страна на български, така и от чуждестранни туристи.

Прогнозната заетост на легловата база на хотелите се очертава около 80 процента за ски сезона, посочи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Според него руските туристи се завръщат в планинския курорт, съдейки по сериозното увеличение на записванията от руско говорещите пазари. Очакваният много силен зимен сезон е логично продължение на тенденция на ръст на туристи през последните години, отчитат от дружеството.

От 21 декември курортът е пълен, почти всички места за Коледно-Новогодишните празници и ваканцията са заети. Хотелите са резервирани за целия ски сезон с много висока заетост на легловата база, съобщава БТА. За определени периоди търсенето дори надвишава капацитета на хотелските места в комплекса. Завишените ранни записвания показват и сериозно увеличение на заявките за ски услуги.

Британският пазар бележи ръст от 40-50 процента

Британският пазар бележи ръст от 40-50 процента според данни на Мариан Беляков. За първи път след кризата, ваканционните групи от Великобритания и Ирландия заявяват толкова сериозно присъствие в Пампорово. Британските клиенти ще пристигат с чартъри както до София, така и до летище Пловдив.

Обнадеждаващо за Пампорово е и увеличението на туристите от Русия и Молдова. Осезаемото покачване на ранните записвания е показателно за стабилизиране на ваканционния пазар според местни хотелиери. Данните от резервациите потвърждават ръст и на български, гръцки, турски, сръбски, македонски туристи. Повишеното търсене на Пампорово е факт, смята Мариан Беляков. Според него това се дължи на политиката на дружеството да се инвестира в подобряване качеството на ски услугата.

Системата за изкуствен сняг е напълно обновена

Системата за изкуствен сняг е напълно обновена преди началото на ски сезона. Около 300 са оръдията за заснежаване от най-ново поколение техника в тази област. Мрежата за изкуствен сняг покрива вече почти всички писти в ски зоната. Оръдията ще започнат заснежаване на трасетата веднага след падане на температурите до необходимите стойности. Система за изкуствен сняг ще работи и в зоната на Мечи чал в Пампорово. Цените на лифт услугите остават непроменени и през тази зима. На разположение на скиорите и сноубордистите ще бъдат повече и обновени писти в Пампорово-Мечи чал през зима 2017-2018.

Нови паркинги ще функционират тази зима в комплекса, облекчавайки в известна степен трафика. За следващата година са предвидени по-кардинални решения на проблема с паркирането с проекти в Пампорово и Чепеларе.

Тенденцията на "завръщане" на руските туристи се усеща и в летни дестинации като Девин, според заместник-кмета Владимир Солаков. По негови данни през това лято се отчита увеличение на руските групи, както и на руско говорещи клиенти от Израел. Хотелите в Девин и района са почти резервирани за Коледа и Нова година. Около 100 процента заетост се очаква около празниците и в местата за селски туризъм в околностите на Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase