Снимка: flickr
fallback

Характерният за есента грип се бави, тъй като е по-топло и хората на са принудени да се събират в затворени пространства. Такова нещо като фалшив грип, от който мнозина се били оплакали, няма. Циркулация на грипни вируси в момента няма, но има парагрип 1. Това отбеляза пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Oще по темата

"Официалната статистика по заболяемост, свързана с грипните настинки, не показва по-различни данни от миналата година. Това забавяне не е опасно. Обикновено циркулациите на сезонните вируси започват към ноември, разпространяват се декември и пикът е януари. Очакваме нормална грипна епидемия, но винаги трябва да сме нащрек за мутирали вируси", обясни медикът.

По негови думи разковничето на тези заболявания е добрата хигиена на ръцете, повече витаминозна храна и избягване на вече болните.

Разговорът с експерта обхвана и новите огнища на птичи грип в страната.

"Това е типична ветеринарна инфекция. Нашата страна е на пътя на прелета на птиците. Когато те мигрират - донасят вируси. От птичи грип умират само тези, който живеят много близо или заедно с птици", подчерта проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Rakia

преди 6 години

Ракията намалява имунитета,чесъна подобрява имунитета заради съдържанието на селен.Но нищо не може да ви предпази от грип,освен ваксина,липса на контакт с болен или заразен от грип,качествена маска и добра хигиена т.е измиване на ръце със сапу'н или спирт.Пенсионерите по-рядко боледуват от грип заради намалените контакти с др. хора,но когато боледуват винаги заболяването протича с усложнения и купуване на скъпи лекарства,а не чесън,ракия,сланина ИДР.Пожелавам на всички да са здрави и да няма грип

5

Георги

преди 6 години

По 300-400 грама твърд алкохол по желание и нищо не ви лови.

4

Стамат

преди 6 години

Шляпнете си една ваксина против грип. ПОсле една против диария и цяла зима ще чуруликате :-D

fallback