Снимка: Bulgaria ON AIR

Диригентът Йордан Камджалов и квартет Quarto отбелязват заедно своите рождени дни. 

"Ние сме приятели с маестро Камджалов от много години и тъй като съвпаднаха датите на неговия рожден ден, на рождения ден на фондацията и нашият рожден ден - 20 години вече сме на сцената Quarto, решихме вместо да правим два отделни концерта в различни зали, да направим един общ концерт тази година”, каза цигуларят Иван Пенчев и покани всички на концерта.

За "България сутрин" музикантът каза, че ще има песни на много езици.

"Това е просто един апотеоз на музикалната победа и на приятелството, и на музиката едновременно. Смениха се 5-10 правителства, ние не се сменяме, продължаваме да дълбаем и да се развиваме. Това, че аз имам рожден ден е почти една прекрасна подробност. Водачът на виолите също има рожден ден на този ден. Това е победа, защото във времена, в които слушаме, че пак ще има избори и хора умират по улиците дрогирани, ние създаваме изкуство на най-върхово ниво. И двамата с г-н Пенчев сме завършили в Берлин и носим немския дух, но сме много дълбоко българи по душа", допълни диригентът маестро Йордан Камджалов за Bulgaria ON AIR.

Концертът е с послание

"За всеки концерт е трудна селекцията, защото от 20 години насам мисля за концертите като за едни музикални спектакли, защото всяка програма е много отдалеч премислена. Искаме да кажем нещо точно тази година, на този ден. Трудно е да направим селекцията, за да не сбъркаме нещо в посланието към публиката. Затова сега сме избрали да изсвирим Бокерини", поясни Пенчев.

"Ще има и национална премиера тази вечер и специална комуникация с публиката. Измислили сме нещо много специално. Ще се изпее "Честит рожден ден" на 12 езика и ще бъде пято поне на един език от всеки континент. Ще го изпеем и на руски, и на украински. И на езика, който се говори в Палестина, и в Израел. И на български, и на македонски. Ние с музиката искаме да обединяваме, да събираме хората. Това е концерт с пълно послание, повече от просто концерт", посочи диригентът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase