Снимка: Софийска опера и балет

На 27 март от 19 часа, в Камерната зала на Софийската опера, ще се състои премиерата на операта „Крадецът на праскови“ от Благовеста Константинова. Либретото е на Цонка Великова по едноименната повест на Емилиян Станев.

Идеята за поставянето на операта дойде от моя професор, академик Пламен Карталов, при когото завърших бакалавърска степен по режисура, каза режисьорът Теодор Георгиев. “Първоначално спектакълът се появи като дипломна работа. Сега дойде време да заживее на Камерната сцена на Софийската опера и балет”, допълни той.

Търсенето ми за решение на сценичното действие тръгна от повестта на Емилиян Станев. Това беше емоционално пътешествие, което ме потопи в дълбоката драма на главната героиня Лиза. След това вече се понесох в изследване на музиката на композиторката Благовеста Константинова, музика в стила на Романтизма, която отвежда на друго ниво съзнанието. Тя прокарва основни три лайтмотива, които звучат постоянно в операта: мотив на любовта в първи цигулки; мотив на съдбата във флейти, обой, кларинет, фагот; мотив на войната – корни, тимпани.

Чувствайки ужаса, през който минава най-вече Лиза, реших да включа в спектакъла театъра на сенките. Сенките са нейните най-големи страхове и желания. Сънят е единственото място където подсъзнанието работи. Идеята дойде от мотивацията да илюстрирам съня на Лиза от увертюрата.

Операта се състои от 2 действия, 7 сцени, Въведение, 2 интермеци и Ноктюрно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase