Снимка: Pixabay/Pexels

Едва ли сте си представяли, че една църква може да се окаже сцена на култово техно парти.  Но в църквата на абатството на Гримберген, Нидерландия, португалският свещеник Гилерме показа таланта си на диджей.

"Тази възможност да споделя своята вяра на дансинга - това е нещо, което никога не съм си представял, когато станах свещеник", каза Гилерме Гимарес.

Той съчетава техно и църковни песни, а според хиляди младежи, които вече са му почитатели, свещениците никога не  били по-интересни и забавни. Това не е и първата изява на свещеника. През август месец той беше звездата на голям фестивал в Лисабон.

49-годишният свещеник проповядва в португалската епархия Брага, но твърди, че "има призвание към музиката "още от детството си.

Всъщност от седемнадесет години, освен като енорийски свещеник, той работи и като диджей. През 2006 г., веднага след като поема ръководството на енорията той наследява огромни задължения.

Хрумва му идеята да отвори кафене, което нарича  Ar de Rock Laundos, където енориаши доброволци сервират напитки, а други организират караоке. "Това не е кафене, не е бар и не е клуб - казва той - това е много повече от физическо място. Това е дух, насочен към общуване между поколенията, семейна среща, където се опитваме да накараме всеки да се чувства като у дома си и да общува без предразсъдъци или възрастови ограничения."

Отец Гилерме толкова много харесва мястото, че преоткрива старата си страст към музиката и сама застава зад диджейския пулт.  Научил се е на терен, но е искал повече. Записва се в училище за диджеи, за да стане професионалист. И успял  -  споделя музиката с 1,5 млн. млади хора в това, което се превърнало в неделя на разсъмване в лисабонския парк Tejo в най-голямата дискотека на открито в света.

През ноември 2019 г., за да покаже колко отговорно се отнася към този паралелен живот като диджей, той моли папа Франциск да благослови слушалките му по време на среща във Ватикана. "По време на срещата с папата - споделя той, - започнах, като му разказах за моята страст към хоровата музика и електронната музика, а след това го помолих да благослови слушалките ми - молба, на която Франциск се съгласи с чувство за хумор".

Гилерме е хит в социалните мрежи.  Само в Instagram има над 300 000 последователи.

Като дете отец е бунтар и когато на 13 години постъпва в семинарията, изненадва всички. Никой не е очаквал, че ще стане свещеник, но семейството му винаги е вярвало в него и го е подкрепяло във всичко.

Ражда се с няколко здравословни проблема и надеждата, че ще оцелее, е малка. Въпреки всичко, родителите му не се отказват от борбата за живота му: "Дори и да не бях оцелял, поне щях да прекарам първата нощ у дома, а не в болницата ", разказва той. Семейството му винаги е било до него, молело се и заедно дали обещание: ако оцелее, ще се врече завинаги на Господ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase