Снимка: Bulgaria ON AIR

"Много е важно да се срещаш с хора, които те разбират и те допълват. Нека да си пожелаем в деня за размисъл да бъдем малко по-добри", каза легендарният певец Васил Найденов в предаването "Опорни хора".

"Един от най-добрите кметове на София беше Иван Иванов. Всички обещават детски градини. В София се събраха страшно много хора, това е бъдещето, градът стана огромен. Малко ми звучат популистки всички обещания", посочи известният композитор Стефан Димитров.

"Желателно е да има и малко повече зеленина. Когато започнат да се преодоляват тези пространства, не е много приятно", добави Найденов.

Стефан Димитров призна, че не вярва на кандидат-кметовете. Според него думите им не идват от сърцето.

"Никой не може да ме убеди, че искрено милеят за София. Румъния вече не можем да я стигнем никога. Всичко се забавя, всичко върви по някаква система. Правилата, които трябва да ги има в една демокрация, за която се борихме, трябва да се спазват, иначе не става", коментира той.

По думите на Васил Найденов проверките на някои институции са "много особени". "Обикновено се хвърлят да проверяват хора със средни възможности, а тези, които са на върха, много често не са проверяеми и нямат нужда от проверка", отбеляза певецът.

"Народът трябва да мисли като гласува. Избираш някого и трябва да му вярваш. Тези партии и правителства, ако донесат някаква вреда на държавата и се сменят едни след други, то никога няма да мръднем напред. Имам чувството, че всички отиват за някаква далавера. Има хора, които седят в парламента с години - той се е родил, за да стане депутат и да се пенсионира като депутат. Не знам дали в света може да се случи такова нещо - 25 години да си депутат", коментира Димитров.

"Да се надяваме, че ще се дадат малко повече пари за култура, защото този народ има нужда от култура. Това с което ние се занимаваме, е доказателство. Държавата не може без култура", заяви Найденов.

По думите на Димитров идентичността на България е културата. "Тя е тази, която ни дава нещо пред света, с друго не може да се похвалим. Културата не може да е на последно място", изтъкна композиторът.

Васил Найденов отбеляза, че в Гърция и Турция се слуша съответно гръцка и турска музика главно, докато в България преобладават американската и руската.

На въпрос чувства ли се обезверен да прави музика днес, Стефан Димитров отговори, че на всеки един, който пише и твори нещо, което трябва да се чуе от хората, но не намира поле за това, "действа малко песимистично".

"На седми ноември сме решили да направим един концерт в НДК, в "Зала 1", от 19:30 часа с Васил, ще дойде и Виктор Калев, ще дойде и така нареченият "ерген" и той ще изсвири нещо, ще дойде и моята стара група "Вариант Б", Артур и Сандра. Искам да изпеем много песни, които не са пускани по радиото, хората ще ги чуят за първи или втори път", съобщи Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Цялата тази професия е съдба. Това не е да изпееш една песен, еднодневка за лятото. И на Васил, и на Богдана, и на Лили и на Мишо, на всички тези хора, за тях беше съдба и е съдба. Този текст, като го чуеш, те възпитава, учи те на нещо", добави той.

Васил Найденов сподели, че е пял и по-агресивна музика. "И рок съм пял, и ритъм енд блус съм пял, и соло. Всичко това нещо те учи и създава музикална култура. На младите им липсва малко повече музикална грамотност в целия спектър на музиката. Сега с много малко думи се изказват чувства", посочи певецът.

"Трябва да се остави избор на малките деца. Не може да слушат само чалга, може да слушат и Моцарт. Не казвам всичките да станат класици", коментира Димитров.

"С Васил сме приятели, защото имаме еднаква естетика. Може да се разплачем на един филм. Като гледаме една картина, казвам "тази нещо не ми харесва", и той е на това мнение. Много сме близки като характери и усещане. Мога да му звънна в 3 часа или той на мен", сподели Стефан Димитров за приятелството си с Васил Найденов.

На въпрос защо да гласуват хората утре, Димитров отговори, че от техния вот зависи "да дойде читав човек, който да управлява". Найденов добави, че много трябва да внимаваме, когато гласуваме, защото това е част от нашия живот и от нашето бъдеще.

Вижте целия разговор във видеата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase