Снимка: БГНЕС

България няма да участва на следващия песенен конкурс Евровизия през 2023 г., тъй като на БНТ не й стигат парите. Решението е на Управителния съвет на обществената телевизия, а причината е единствено финансова, съобщава "24 часа".

Със същия довод от Евровизия се отказват и други държави, сред които Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Андора, Словакия, Люксембург и Монако. Армения, Чехия и Молдова все още се двоумят и предстои да обявят решението си. Русия и Беларус също няма да са в Ливърпул, Великобритания, където ще е конкурсът, тъй като са изключени заради войната в Украйна.

С намаляването на участниците обаче се вдига таксата за останалите държави, която по правило се разпределя поравно между тях, обясниха запознати с условията на европейския конкурс.

Същевременно бюджетът на БНТ е намален с 2 млн. лева, а разходите й са скочили почти три пъти. Подобно развлечение като Евровизия на фона на финансова криза в цяла Европа, която спира ток и парно на обществени места, изобщо не е оправдано, казват от БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase