Снимка: БГНЕС

Песенният конкурс Евровизия ще се проведе в Обединеното кралство вместо в Украйна през 2023 година, съобщава Би Би Си.

Организаторите решиха, че събитието не може да се проведе в страната победител - Украйна, поради продължаващата война след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Обединеното кралство зае второ място в тазгодишния конкурс, поради което Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) започна преговори с Би Би Си.

Все още не е известно кой град ще бъде домакин, но градове като Глазгоу и Манчестър са проявили интерес. Те ще трябва да докажат, че разполагат с подходящи съоръжения, и да преминат през тръжна процедура. Съответното място трябва да може да настани около 10 000 зрители, да е близо до международно летище и да разполага с хотелски стаи за поне 2 000 делегати, журналисти и зрители.

Украинският участник "Калуш Оркестра" спечели тазгодишния конкурс през май, докато Сам Райдър зае второ място за Обединеното кралство, което е най-добрият резултат на страната от 1998 г. насам.

Още по темата
Решението от миналия месец Украйна да не е домакин бе посрещнато с разочарование в страната. Министърът  на културата Олександър Ткаченко поиска промяната му, но това няма да се случи. Днес Николай Чернотицки, ръководител на управителния съвет на телевизионния оператор, заяви:

"Песенният конкурс Евровизия през 2023 г. няма да бъде в Украйна, а в подкрепа на Украйна. Благодарни сме на нашите партньори от Би Би Си за проявената солидарност с нас. Убеден съм, че заедно ще успеем да добавим украински дух към това събитие и отново да обединим цяла Европа около общите ни ценности за мир, подкрепа, отбелязване на разнообразието и таланта.

Решението беше продиктувано от отговорността на EBU да осигури условия за гарантиране на безопасността и сигурността на всички работещи и участващи в събитието, чието планиране трябва да започне незабавно в страната домакин".

Обединеното кралство е било домакин на "Евровизия" осем пъти - повече от всяка друга държава. Четири пъти е поемала домакинството на други държави - През 1960 г. е домакин на Нидерландия, през 1963 г. - на Франция, през 1972 г. - на Монако, а през 1974 г. - на Люксембург. За последен път Великобритания е било домакин през 1998 г. от Бирмингам след победата на Katrina and the Waves. Харогейт, Брайтън, Единбург и Лондон също са били градове домакини. Израел е последната държава, която отказва да бъде домакин през 1980 г., след като печели и предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase