Снимка: БГНЕС

5 милиарда долара са потенциалните загуби само за музикалната индустрия от мерките за ограничаване на епидемията с коронавирус. Това изчислиха аналитиците на престижното финансово издание Forbes. И все пак цифрата е условна, защото никой не може да предвиди как ще се разпространи заболяването по света.

Някои от най-големите артисти вече отмениха цели турнета. BTS, Аврил Лавин, Green Day, Slipknot,  а само преди часове и Pearl Jam (за турнето в Северна Америка), няма да свирят на живо заради рестрикциите на засегнатите държави, сред които вече е и САЩ – най-големият пазар за развлекателната индустрия.

Още по темата

"Отменянето на концерти до момента коства на индустрията десетки милиони долари. Но този изгубен приход може само за седмица да стигне стотици милиони ако артистите продължават да отменят изявите си с тези темпове“, категоричен е анализаторът на финансови рискове Марк Халстед. Цифрата може да набъбне до милиарди, ако големите фестивали също затворят врати, като например Гластънбъри, който има приходи от 130 милиона долара. “Ако пък артистите, започнат да преместват неосъществените си дати за идната година, това ще доведе до загуби и през 2021 г. Надпреварата за свободни дати за залите ще ескалира и ще доведе до спекулативни цени в края на тази и през следващата година", предупреждава анализаторът.

И най-негативните прогнози не закъсняха да се случат. В края на мината седмица беше отменен големият музикален и hi-tech фестивал South By South West (SXSW) в Остин, Тексас, който допринася с 356 милиона долара ежегодно към местната икономика. Той трябваше да започне на 13 март, но няма да се състои за пръв път от 34 години заради първия доказан случай на коронавирус в Калифорния, щата в който се провежда.

Събитието не е имало застраховка, която да покрие точно такива форсмажорни обстоятелства и затова организаторите няма да връщат парите за закупените билети. Наложило се е да бъдат уволнени и голяма част от 175-те работници на пълно работно време. А феновете, освен парите за билети, могат да загубят и до 50 долара допълнително, ако са си купили пакет с нощувка.

Вчера в жертва на коронавируса падна и може би най-големият музикални форум в САЩ – Коачела, който заработва по 1 милиард на година, но беше отложен от 10 април за два последователни уикенда през октомври - 9-ти – 11-ти и 16-ти – 18-ти, съобщава "Монитор".

Повечето големи форуми на Стария континент са през лятото и за сега запазват датите си, с надеждата вирусът да отмине и да не засегне най-активния сезон. Единичните концерти обаче все по-често се отлагат. Мадона например отмени още два спектакъла в Париж, а един от директорите на Billboard, Дейв Брукс, предупреди, че ако ситуацията продължава само най-големите организатори на концерти като Live Nation и AEG могат да удържат на натиска, а малките промоутъри ще загинат – прогноза, която и българските им колеги официализираха с отворено писмо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase