С голямо, двудневно шоу на 27 и 28 март популярният столичен музикален клуб  ще отпразнува ЕДНА ГОДИНА от откриването си. Събитието, озаглавено Music Jam Jazz & Blues Summit, ще събере на най-голямата клубна сцена у нас множество нашумели, разнообразни и талантливи международни формации, вокалисти и инструменталисти, както и част от елита на българския джаз и блус. Селекцията от музиканти, и доказаното вече качество на звука и светлините в клуба, превръщат Summit-а истински деликатес и за най-взискателните меломани.

ДВА ДНИ, ШЕСТ МНОГО ИНТЕРЕСНИ ГРУПИ

От самото начало екипът на Music Jam заяви, че клубът ще бъде сцена за всички жанрове музика. През изминалата година гостуваха множество световни звезди от различни стилове – хард рок, денс, техно, хип-хоп, метъл, както и някои от най-обичаните поп и рок български изпълнители. Поради големия интерес от страна на публиката към джаз и блус музиката, която остана малко пренебрегната през тази една година, възникна идеята за едно по-различно събитие. Така се роди Music Jam Jazz & Blues Summit.

УЧАСТНИЦИТЕ

Лайн-ъпът на събитието, разделен на две тройки в двата дни, включва:

• MONTUNO

Проектът на ветерана в българскaтa етно музика Краси Желязков прави ефектни импровизации върху фолклорни мотиви, обогатени с аранжименти в естетиката на джаз-рока и фюжъна. Повлияна от групи като Steps Ahead и Pat Metheny Group, музиката на Montuno е съчетание от инструментална виртуозност и мека лиричност.
Състав: Дияна Василева: вокали, Арнау Гарофе: саксофон, Радослав Славчев: бас, Борислав Петров: барабани, Павел Цонев: клавишни, Краси Желязков: китара и тамбура, създател на проекта, композитор и аранжор.

• Slide Ride

Блус триото от Ниш е много популярно в цяла Сърбия, където концертира вече повече от пет години. Репертоарът им е съставен от микс на блус стандарти и техни оригинални парчета.
Състав: Александър Бранкович-Бели: китари и вокал, Михайло Иванович-Миксер: бас, Златко Илич-Злая: барабани.

• Wojtek Pilichowski Band

Големият полски басист, композитор и аранжор Войтек Пилиховски има записани вече 11 самостоятелни проекта плюс 6 концерта на живо от 1994 г. насам. Участвал е като гост в над 200 албума, повечето от които с най-големите имена в бранша. Известен преподавател по бас китара, изнасящ лекции и семинари по целия свят. Неговата формация ще открехне пред запалените джазмени вратите към една изумителна виртуозност на баса.
"Музиката е свобода - казва Войтек. - Клише е, знам, но за мен това е буквално. След толкова години мога да кажа открито, че един музикант опознава себе си, само когато остане сам с мелодията си. Трябва винаги да продължаваш да търсиш, това правя и аз."

• PlaYIS

Вероятно вече знаете, че това новосформирано, но вече нашумяло джаз-фюжън трио, включва трима много успешни музиканти, които споделят еднаква страст към джаза, носталгия към фънк музиката и приятелството от дългата съвместна работа на сцена. Само за година те се включиха в десетки концерти на известни поп и джаз изпълнители в България, в джаз фестивали, тв предавания, както и в доста изяви на международна сцена. Вече е факт и първият им диск, озаглавен "7/4".
Състав: Ясен Велчев: клавишни, Ивайло Звездомиров: бас, Стоян Янкулов-Стунджи: барабани

• MEY & Jcat

Интересната френско-българска група Мей и ДжейКет (MEY feat Jcat) е създадена през 2015 г., малко след запознанството на басиста Тома Кордогли и Маги Алексиева-Мей. Тома кани на пианото Жан-Шарл Батистела , а на барабани -  Александър Готие. През 2018 г. те издават първия си албум "Love And Receive", носещ джазово звучене, преплетено с поп и соул мотиви. Свирят на големи сцени както в България, така и в чужбина и често като специален гост към тях се присъединява таланливият български пианист Мирослав Турийски.
Състав: Маги Алексиева - Мей: вокал, Тома Кордогли: бас, Александър Готие: барабани; Специален гост:
Мирослав Турийски: пиано

• FEDERICO MALAMAN BAND

Федерико Маламан е прочут италиански басист, контрабасист и аранжор. Високо ценен и търсен сесиен музикант, той е свирил с артисти от най-висок клас като Джордж Бенсън, Соломон Бърк, Уилсън Пикет, Дзукеро, Джана Нанини, Били Гибънс (ZZ Top) и много други. Считан е за еталон в съвременната джаз-фюжън прогресивна международна сцена и за изключителен виртуоз на електрическия бас. Креативен и неуморен музикант, Федерико непрекъснато превключва между студия за звукозапис, международни фестивали, телевизионни предавания и големи музикални събития. Един от най-следените музиканти и преподаватели в интернет.
В София той ще представи новия си солов албум "Life", който критиката определя като "жизнен и разнообразен" – композициите и аранжиментите в него минават през фънк, романтичен поп, дори танго, освежени с модерен прочит и свежи и вълнуващи фюжън епизоди.

Маламан ще е подкрепен и от оригиналната си група, за която сам казва, че са "не само скъпи приятели, но и перфектният ансамбъл за свирене на музика заедно".

Състав: Никола Викаро: барабани, Фабио Валдемарин: клавишни, Марко Сципионе: саксофон, Федерико Маламан: бас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase