Дарина Такова. Снимка: архив, Булфото
fallback

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

314

Анонимен

преди 4 години

Случаят е, че не се познават особеностите на учителската професия! Трябва не само да се пее, спортува, смята, а и КАК да научиш другите да правят това и да ОБИЧАШ децата!

313

Анонимен

преди 4 години

Ако е толкова добра, не би следвало да се притеснява от конкурса.

312

Анонимен

преди 4 години

До Джедай МастърСалиери не е бил по-добър учител, а е бил по-добре приет заради сервилността си. Аман от полуобразовани просветители.

fallback