Снимка: Pixabay
fallback

Музиката може да служи като алтернатива на лекарствата за успокояване на пациентите, съобщи Прес асосиейън.

Oще по темата

Преди много интервенции пациентите получават седатива мидазолам за успокояване. Клинично изпитание в САЩ показа, че музиката може да е също толкова ефикасна. Изследването е направено с пациенти, подлагащи се на регионална блокада на нерви.

Безпокойството преди операция е много често. То може да повиши нивата на стресовите хормони, а това да се отрази на възстановяването. Седативите срещу безпокойство обаче имат странични ефекти, които могат да повлияят на дишането и кръвния ток, пише БТА.

Учените от университета на Пенсилвания са работили със 157 души, една част от които са получили мидазолам, инжектиран три минути преди блокадата на нерви. Втората група е слушала "Weightless" на "Маркони юниън". Нивата на безпокойство в двете групи били сходни, което показва, че музиката е ефикасна като седатива. Пациентите, получили лекарството обаче, са се чувствали по-добре от другите. Възможно е това да се обяснява с факта, че хората не са можели да избират сами какво да слушат.

Лекарите и пациентите също са казали, че са общували по-лесно без слушалките на ушите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Ванката

преди 4 години

RAMMSTEIN .... Само тях пускам!

10

Анонимен

преди 4 години

Най - успокояващо.и възстановяващо на нервната система действа класическата музика, НЕ съвременната лудница от компютърни звуци , която уврежда и най -здравата психика.!!! Моето любимо произведение за успокоение е на Йохан С.Бах - AIR- Въздух ( G strings ), прелестна музика!!!Също обичам да слушам Шопен, Шуман, Бетовен Мечтание и т н и препоръчвам на всеки. Но ако искате рязко покачване на адреналина с нещо съвременно и дори преди операция да си мислите за танц, пуснете си песента Old School на Abraham Mateo и си сложете слушалките! Върхът!!

9

експерт

преди 4 години

...и пийте прясна вода.

fallback