Снимка: ITV
fallback

Изпълнението на Дейвид Бауи в Top of the Pops се смята за едно от най-великите събития в историята на музиката.

През юли месец, 1972 година се ражда Зиги Стардъст, едно от множеството алтер егота на музиканта, които белязват бляскавата му кариера. Но много малко хора знаят, че Бауи прави дебюта си като Зиги Стардъст месец по-рано в предаването Lift Off. Записът от него обаче е унищожен.

Ала почти половин век по-късно се появява полицай, който твърди нещо смайващо – той е успял да запише изпълнението на компютърна лента, предвестник на видеокасетата.

От няколко месеца записа внимателно се възстановява, за да бъде включен в документалния филм на BBC "Дейвид Бауи – Да намериш славата".

Лентата трябва да бъде бавно "изпечена" на 130 градуса, за да се извлече влагата, която се е натрупала през десетилетията, и коато прави кадъра невъзможен за възпроизвеждане. Ако тя бъде пусната в състоянието, в което е сега, лентата на секундата ще се разпадне.

Но как се е стигнало дотук първоначално?

Изтриването на записа е една фатална грешка. Телевизията, по която се излъчвало предаването, изпратила 144 касети, които трябвало да бъдат прехвърлени в дигитален формат. Една шепа от тях били маркирани с червен хикс, което означавало, че могат да бъдат изтрити спокойно, защото имат дубликат. Ала техникът разбрал знаците погрешно – той изтрил касетите, които нямали хикс и запазил само тези с маркировката.

"За феновете това значи, че сме намерили нещо като Светия Граал", казва режисьора на филма "Дейвид Бауи – Да намериш славата" и е прав. Все още има хора, които помнят това изпълнение. То дава тласък и смелост на много бъдещи музиканти.

Ник Роудс от Duran Duran си спомня, че на следващия ден, целият свят говорел за раждането на Зиги Стардъст: "Бауи беше феномен по същия начин, по който Sex Pistols бяха преди него. На следващия ден, когато отидох на училище, никой не говореше за друго".

Марк Райли, бивш член на The Fall също остава възхитен от изпълнението: "Никога няма да забравя момента, когато моят приятел Оли изчезна от екрана и тогава се появи това нещо със странните си приятели. Бях поразен. Баба крещеше срещу телевизора думи, които обикновено запазваше за политическите предавания. А аз просто седях там. Животът ми се променяше. Знам, че звучи безумно, но наистина ме зашемети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Здравко Чолич

преди 5 години

Sex Pistols преди '72???Айде,нема нужда...

2

Анонимен

преди 5 години

Защо днес няма такива гении ? Чалга културата е обримчила целият свят.

1

АнтиКаруцар

преди 5 години

Боуи и Мик Ронсън на китарата - вечна класика.

fallback