Снимка: Facebook
fallback

Песента "Bones" ("Кости") ще представя България на тазгодишното издание на конкурса "Евровизия". Тя е в изпълнение на Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.

Скандали около конкурса не липсват и тази година. Композиторът Вида Пиронкова обяви пред Bulgaria ON AIR, че ще се обърне с писмо към Комисията за култура в парламента. Тя твърди, че нейният проект изобщо не е чут от комисията, която избира песента победител. Вида Пиронкова попита и защо чужденци преценяват и обсъждат песните, а не българи.

Oще по темата

"Не считам, че нашият проект е бил чут от българска комисия. Аз избрах Жана Бергендорф и направихме голям и интересен проект - "Rebirth". Вчера махнах гласа ѝ от записа. Защо въобще уведомят композитори и музиканти да се включват - за бройка, за пълнеж?", попита Пиронкова от ефира на "България сутрин".

Според нея са предложени само 3 еднотипни парчета на комисията, в която има по думите ѝ има само един човек с музикално образование. Тя подчерта, че всички страни правят концерти, където да изберат песента си за конкурса, а само у нас и в Австрия комисия избира еднолично.

Иначе композиторът смята песента "Bones" за много хубава, но не смята, че "Евровизия" е конкурс за песен, където авторите показват нов продук. Това е борса за изпълнители и продуценти, убедена е тя.

Музикантът Стоян Михалев е на мнение, че песента "Кости" е издържана в съвременната стилистика на поп и рок сцената. Той уточни, че няма проблем с песента, но има такъв с конкуреса, защото според него самата форма е социалистическа.

"Не стимулира пазарни качества, насочен е към това да се мери геополитическа настройка. Не виждам този фестивал да ражда изпълнители, които да станат фактори в музикалната индустрия", отбеляза Михалев.

"Неслучайно няма да видите Елтън Джон или Мадона на този конкурс. Хубавата песен е хубава, не е нужно да се състезава с други. Системата с SMS-ите е силно компрометирана", каза още музикантът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 6 години

Песента е уникално яка.И къде точно е общото с песните на Sia и Риана?

42

Моли

преди 6 години

Много е смешен този разгорещен диспут за един напълно смешен, евтин, кичозен конкурс като Евровизия, в който някой може да стане популярен за кратко само за това, че е бил показван по телевизията, но не може да стане фактор в музиката, както казва Ст. Михалев. Всичко е буквално "чудо за 3 дни". В UK напр. конкурсът има изключително лоша репутация и никой от големите им звезди не иска да участва, з/то това значи край с кариерата им. Обаче тази година Англия има страхотен представител и това за мен е песента победител - The Storm, ако все още е останал един човек с усет за ХУБАВАТА, ЗАПЕВАЕМА п

41

Фен

преди 6 години

Четох коментари на чуждестранното жури, оценило 13те песни. Всички са на мнение, че освен трите избрани всичко останало е било трагично... Да напомня само на г-жа Пиронкова, че ние не можем да гласуваме за себе си, тоест мнението на тези, които трябва да гласуват за нас, някак ни вълнува доста.Чух нейната песен. Много нежна и бавна, също както и около 20 други песни на евровизия тази година. Отлична за Златния орфей и миналия век. До 43 АНОНИМНА- да не включваме расизъм в родолюбието, а.

fallback