Снимка: Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Фолклор със съвременно звучене, занаяти и изкуства, оцелели във времето, арт работилници, събиращи в едно традиционно и модерно.

Програмата на юнския Zenith Fusion Festival е пъстра, но и фокусирана в идеалната цел да покаже, че има и ще има място за традициите в забързания ритъм на днешния ден.

Началото на тридневното бутиково събитие в родопското село Долен идва с магията на Еньовден, а кулминацията в програмата ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове.

В Долен сме малко повече от месец преди фестивала. Атмосферата на големия град остава някъде далеч назад. Тук усещаш природата с всичките си сетива, а селото посреща с птичи песни, звън на стада и мирис на трева, билки и свежест.

Мястото, в което фестивалът ще се проведе от 24-26 юни, е исторически и архитектурен резерват.

"Всеки ден е фестивал тук, защото я има атмосферата", казва продуцентът Тим Гюбел, който е организатор на събитието. И това съвсем не е случайно, защото белгиецът Тим е влюбен в българския фолклор и когато говори за културата, традициите и народната ни музика, често казва "нашата", вместо "вашата" по един безкрайно симпатичен начин.

Нямал никакви очаквания за страната ни, преди да дойде у нас преди няколко години, но бил гледал концерт на Теодосий Спасов и си казал: "Щом има толкова хубава музика в тази държава, не може да е много зле". А после останал и създал семейство в България.

Според Тим село Долен е идеалната сцена за фестивала. "Имаш наследството в архитектурата, занаятите, имаш природата, а ние ще добавим и музиката", обяснява той и е категоричен, че си заслужава по тези места да се поддържа животът и да има икономика, за да остават младите хора.

Гостите на Zenith Fusion Festival ще могат да чуят Мерудия, Тъпани и гайди, Oratnitza, Kottarashky & The Rain Dogs и DJ Dharba.

Сред специалните гости ще са най-известният турски перкусионист Мисирли Ахмет, балканската вокална експериментаторка Светлана Спаич и виртуозният акордеонист Петър Ралчев. Те ще направят свои майсторски класове, както и мащабен джем сешън на откритата сцена на амфитеатъра в Долен.

Сред участниците са диджейският колектив Rebel Up! от Белгия и Холандия, както и Gypsy Box от Мексико. Към програмата ще се присъединят още Vataff Project, Lazy Face и The Bedlam Club.

Според Тим към фолклора в момента има естествен интерес, не защото трябва, а защото е истински харесван от хора на всички възрасти. "Най-добрата дипломация е през изкуствата, културата", категоричен е той.

За събитието в продажба са пуснати само 300 комбинирани билета. Те осигуряват достъп до амфитеатъра и до безплатен къмпинг за палатки, в който ще има създадени удобства. Може обаче да наемете стая или къща за гости, както и да се настаните в хотел. Организаторите също могат да ви помогнат в това отношение през сайта на фестивала - за достъп до т.нар. "баба нет". Просто пишете колко души сте и от какво имате нужда и получавате координати на домакините.

Цената на един билет в момента е 75 лева, а две трети от пропуските вече са продадени. Децата на възраст между 12 и 18 години ще влизат на половин цена, а по-малките – безплатно.

Фестивалът е бутиков, защото желанието на организаторите е Долен да запази чара си и всеки да се наслади максимално на изпълненията. По тази причина автомобили няма да бъдат допускани в резервата, а ще остават на паркинг. Макар че разстоянието не е голямо, ще може да го преодолеете и с файтон, теглен от кон.

Музикалната част на Zenith Fusion Festival ще бъде "придружена" от различни арт работилници. Най-малките ще слушат родопски приказки и ще учат местни танци, малко по-големите ще усвоят различни техники за анимация, ще могат да отидат и на детско кино.

Предвидени са още уроци по гайда, като инструментите ще бъдат с детски размери.

"Thе Gates" (Портите) ще бъдe арена за лекции и работилници. По принцип мястото е стара къща, превърната в приятен хотел, но с изцяло запазен битов изглед на стаите.

Ако дойдете на фестивала, ще научите например как да реставрирате къща с еко материали, за което Долен е повече от подходящо място.

"Искаме да покажем как всеки да се възползва от традициите и занаятите в един съвременен свят", обяснява Тим Гюбел. За целта организаторите са предвидили и събитие, в което билките ще заемат централно място – от събирането им на Еньовден, през различни апликации и, разбира се, с ценна информация за какво може да се използват.

"Живо село" пък ще ви убеди, че може да се преместиш от големия град и да се чувстваш добре. Историята си ще разкаже семейство от София, което живее в село до Сандански, произвежда биопродукти в собствена ферма и е развило свой бизнес от това.

Гост на фестивала ще е и майстор на сребърни изделия, който изработва пафти по стари техники.

Може би за първи път ще видите и как се рисува с прах от камъните, които са традиционни за региона и които се използват за покривите и зидовете на старите къщи.

И понеже забавлението не е същото без поне едно "наздраве", ще може да се включите и в работилница за домашна бира...

Ако се оправдаят очакванията към Zenith Fusion Festival да има много голям интерес, той може да стане "пътуващ" - днес в Долен, утре в друго родопско село. И, разбира се, с още и още участници и изненади, вдъхновени от богатството на фолклора и традициите ни. 

За финал ви предлагаме изпълнение на Детска фолклорна група "Зорница" от Сатовча с ръководител Катерина Коджаманова на сцената на фестивала – амфитеатъра в Долен.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Ax

преди 7 години

Жалко че продадоха Transfiguration

1

РОДОПИТЕ

преди 7 години

са прекрасна българска планина, населена с ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЦИ

fallback