Снимка: Кантус Фирмус
fallback

За пръв път Принцът на романтичното пиано Ричард Клайдерман включва в програмата си българска песен. За гостуването си във Варна на 5 декември, музикантът е избрал творбата по стихове на Любен Каравелов. Следва гостуването на звездата и в София - на 7 декември.

Още преди две години Ричард Клайдерман проявява интерес към нашата музика. Той се спира на "Хубава си, моя горо" след доста колебания между други популярни български заглавия. Пианистът е завладян от романтичния дух и красивата химнова мелодия, написана от композитора Георги Горанов. Аранжиментът за пиано и оркестър ще бъде подготвен заедно с Оливие Тусон – дългогодишен сътрудник и продуцент на изпълнителя.

Oще по темата

Не само песента, но и визуалното оформление на концертите през декември ще бъде специално аранжирано и подготвено за родната публика. Обновената зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна и зала 1 на НДК в София ще бъдат домакини на концертите. Пианистът ще свири заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. 

Ричард Клайдерман стъпва за първи път на българска сцена още през 2000 г. Той си спомня добре тази своя първа изява в България. "Бях изненадан, че София изглежда малко мрачна, без много коли по улиците, а сградите бяха сиви", споделя пианистът.

През следващите 15 години Клайдерман изнася шест концерта в София, които му дават възможност да проследи възраждането на града.

"Всеки път, когато идвах тук, улиците ставаха по-оживени, цветовете на града – по-ярки, а жените – още по-красиви", усмихва се Ричард. Възторжената реакция на публиката при всеки негов концерт в България го кара да се чувства като у дома си. "Понякога се чудя дали не съм малко българин", пита се чаровният французин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Иван Петров

преди 8 години

Чудесно е да имаме и български представител на този жанр. Димитър Величков ще представи на 18.12.15 , български естрадни песни, аранжирани за пиано с оркестър.Можете да чуете на dimitermusic.net, youtube: Dimiter Velitchkov и newagepiano.net

1

Анонимен

преди 8 години

Чудесно !

fallback