Снимка: Reuters

Жителите на американския град Абърдийн в щата Вашингтон - родния град на Кърт Кобейн, отбелязаха първия ден в памет на легендарния фронтмен на култовата гръндж група "Нирвана", съобщава БТА.

Абърдийн ще чества деня на Кобейн всяка година на 20 февруари - рождената дата на музиканта. На 5 април тази година пък се навършват точно 20 години от смъртта на фронтмена на "Нирвана".

"Оправдано е жителите на Абърдийн да се гордеят с ролята, която са изиграли в живота и творчеството на Кърт Кобейн", заяви градоначалникът Бил Симпсън, потвърждавайки официално, че вече всяка година ще има честване на музиканта.

Още по темата

Абърдийн претендира, че именно тук са се състояли и първите репетиции на "Нирвана" с басиста Крис Новоселич. Гръндж групата обаче намира успех едва след преместването си в Сиатъл, където се превръща в емблема.

Впоследствие Кърт Кобейн нееднократно говори за по-скоро "нещастното" си израстване в Абърдийн, където родителите му се развеждат, а самият той напуска гимназия.

Кърт Кобейн е роден в Абърдийн на 20 февруари 1967 г. В края на 80-те години на миналия век той основава "Нирвана" -  една от най-популярните и знакови банди през 90-те години. Вторият албум на "Нирвана" е сред най-продаваните в историята - над 30 милиона копия.

През април тази година, когато се навършват 20 години от смъртта на Кобейн,  група "Нирвана" ще бъде въведена в Залата на славата на рокендрола заедно с "Кис", Питър Гейбриъл, Кат Стивънс, Линда Ронщад и дуото "Хол енд Оутс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase