Рапърът Криско Снимка: Булфото

"Защо да не дадеш 1 левче например, за да си изтеглиш песента на изпълнителя, когото харесваш. По света това става за 99 цента", сподели Криско преди половин година, когато нашумя с подкрепата си към кампанията Fairplay на bTV.

Разпиляха го момчето след това. Неизвестен бил, пиар си правел, един диск нямал издаден и песен пусната в iTunes, а иска хората да си плащат за тях. В крайна сметка обаче лоша реклама няма и за Криско се заговори повече.

Той пък направи още няколко бийта и дори блесна на първите BG HIP-HOP AWARDS с приза за "Най-добър BEATMAKER на 2012". Едно лайфстайл списание пък го избра и за "Любим български хип-хоп изпълнител 2012". Брат, провървя му на момчето.

Всичко по мед и масло. И нова песен пусна вчера - "Drop Some".  Парчето обаче не може да се намери в iTunes. За сметка на това го има в сайта за свободно видеосподеляне YouTube.

 

И сега, докато пиша статията, го слушам. Много свежо, римите вървежни, че и клипът е готин.

И пак всичко по мед и масло, ама...

Ама очите крали, краката бегали. Ако мога да се изразя в Криско стилистиката.

Изключително бързо фенове на хип-хопа откриха едни леко притеснителни сходства с една друга песен и коментарите под песента се напълниха с иронични подмятания. Защото сходствата са толкова леки, че чак тежат. Песента е на Tyga и носи доста съдържателното име "Bitch Betta Have My Money".



Къде сбъркахме? В бийта сбъркахме. В това, за което  Криско бе избран за най-добър у нас. Борецът за авторски права общо взето е проявил креативност на фолкпевачка и едно към едно е гепил бийта. Песента на Криско бе пусната вчера. Тази на Tyga преди година. И хипопотам с мозъчен аневризъм ще се досети къде сбъркахме.

И сега, брат?

Брат, сега се пита в задачата, защо точно трябва да дадем едно левче на Криско? 'Щото брат, не е честно! Не беше честно за колата, не е честно и за бийта.

Да спечелиш награда за творчество и после да гепиш следващия си бийт. Да се бориш за авторски права, като гепиш коли. Това е като да правиш секс, за да покажеш колко хубаво е да си девствен или да убиваш, за да покажеш колко лошо нещо е смъртта.

Има си един основен принцип в психологията – агресията ражда агресия. Кражбата съотвено кражба.

Затова, брат, като влезеш в двете нули (нали там черпиш нови сили, според песента ти), остани си там. Докато не си измислиш бийта сам.

А на всяка бъдеща кампания за авторски права, хайде стига с крисковци, лансармстронговци и ивосиромаховци. Като искате честност, бъдете честни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase