Снимка: архив, Reuters
fallback

Преди точно 50 години, на 5 октомври 1962 г. една легенда се заражда в Ливърпул, Великобритания, Бийтълс  издават официално първия си сингъл Love Me Do, с което тръгват по пътя на славата, която в следващите години ще им позволи да завладеят света и да се превърнат в може би най-популярната и обичана банда на всички времена.

Love Me Do e лесно за запомняне и за обичане симпатично парче и съвсем бързо разкрива на слушателите, че пред тях стоят гении, чиито бъдеще е само нагоре.

Парчето е създадено през 1958 и 1959 г. първоначално от Пол Маккартни, в задния двор на къщата му, а по-късно Джон Ленън добавя своите корекции и двамата решават да прибавят така култовата хармоника в продукцията.

То е сред най-ранните общи творения на Ленън и Маккартни, които са творили доста парчета заедно още в училище, записвайки ги в училищните си тетрадки и мечтаейки един ден те да им донесат слава и популярност.

През 1962 г. вече сформираната група решава да запише парчето и да го издаде, след като вече е събрала сравнителна популярност в Ливърпул, но особено в Хамбург, където бандата има множество участия в предишните две години и гостуванията им са се превърнали  в култови за феновете там.

Самият факт, че те сключват договор с EMI Parlophone и получават шанса да записват, е странен в онзи момент, тъй като дотогава бандата изпълнява главно чужди продукции на участията си и не е успяла да впечатли със своите първи опити за продуциране.

Мениджърът им Брайън Ъпстейн и продуцентът Джордж Мартин – наричан понякога „петия от Бийтълс” заради дълготрайното му партньорство с тях в следващите години, виждат плам в момчетата да творят и да се развиват и им дават шанс.

Ленън, Маккартни и Джордж Харисън обаче разбират, че бандата няма как да се развива с барабанист като Пийт Бест, който не се справя перфектно със своите задачи. Така Бест e отстранен от бандата и първата записана версия на песента с негово участие не излиза на бял свят.

Вместо нея, на 4 септември The Beatles записват парчето отново в легендарното студио на EMI на "Аби Роуд", този път с новия барабанист Ринго Стар. Макар към него също да има забележки и да е направен още един опит за запис на парчето с барабаниста Анди Уайт, то версията включваща Ринго Стар e финалната и бива издадена на 5 октомври от EMI.

Оттук нататък останалото е история. В следващите години Бийтълсманията завладява света, а най-впечатляващото е как се пренася и в Щатите по време на британската музикална инвазия. По този начин Бийтълс се превръщат в първата наистина глобална музикална марка, предизвикала сериозен подем в цялостното развитие на модерната музика през последните 50 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 11 години

Велики! Дадоха тон за развитието на музиката и след тях се появиха много и качествени музиканти и изпълнители. Защото нищо не расте на празно място.

24

Брус Дикинсън

преди 11 години

К'ви са тия калъфи?

23

cop

преди 11 години

за богове няма не мога да говоря,те говорят сами,поклон пред най обичаната от мен група

fallback