Толоконникова, Самуцевич и Альохина в съдебната зала. Снимка: Reuters
fallback

Трите млади жени от руската пънк рок група "Pussy Riot" днес се изправят пред съда и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, пише днес в. "Вашингтон пост".

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи, застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм "Христос Спасител" и изпяха, акомпанирайки си с китари, "пънк молитвата" "Богородице, изгони Путин!".

"Изявата" им продължи 30 секунди, преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още "солени" куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро задържането им беше удължено с шест месеца. Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече.

Арестуването на "Pussy Riot" може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца, припомня вестникът.

Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: "Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието".

Като благодарят за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

В Хамовническия съд в Москва, където се състоя процесът срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, днес започна делото срещу трите момичета от "Pussy Riot". При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха "Момичета, с вас сме!" и "Победа!", съобщава Ройтерс.

Момичетата се усмихваха зад стъклената преграда, както се вижда на кадрите, качени в интернет от съда, в който днес се излагат първите законови аргументи по делото, отбелязва Франс прес.

Oще по темата

Трите млади жени не се признаха за виновни за хулиганство в храма „Христо Спасител“, но се извиниха на вярващите, които са обидили с пънк изпълнението си.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в. "Таймс", откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

jimm

преди 11 години

Това са "момичетата" от "Възстаналата п..."? Ами вижте и вие: Внимание, кадрите не се препоръчват за хора с нормална психика и морал! Внимание, кадрите не са подходящи за лица под 18 години! Бременната Толоконникова в публичен групов ... спектакъл, 4 дена преди да роди: v-retvizan2.livejournal/81515.html Другата "краде" замразено пиле, завирайки си го ... plucer.livejournal/281211.htmlРуските власти са объркали мястото - тези са си точно за спец. отделение в психиатрията!!!

195

Анонимен

преди 11 години

До Ааа..Идиоте, църквата не ти е дом, а публично място, върху което ти нямаш никакви права. Ще си се моля както си искам, ако искам и ще се изсера в храма, ако така разбирам общуването с Бог :))))

194

Анонимен

преди 11 години

До МартинДа, води се война срещу религията, която от както е създадена служи за поддържане на властта на диктатори като Путин. Това което са направили тези смели млади жени е да се опитат да събудят вярващите овци като тебе.

fallback