Илия Илиев. Снимка: Dnes.bg
fallback

Поредният скандал с полицейски тормоз е на път да се разрази, след като снощи музикантът Илия Илиев се оплака в "Шоуто на Слави".

Той разкри, че служители на ГДБОП влезли в негов имот в четвъртък, без да имат заповед за обиск.

"Имам склад, 25 кв.м, който мислех да използвам като студио, но заради кризата нямам възможност. От 1 февруари го отдадох под наем на счетовдна фирма. Майка ми се обади в 9 без 10, че има полицейска кола. В 9.13 бях там. Попитах за какво става въпрос, легитимира се едно лице, че са от ГДБОП, а една дама - Малакова, бе представена като разследващ полицай. Искаха да отворя помещението. Отвърнах, че няма проблем, ключовете са у мен, но попитах дали имат някакъв документ, заповед от Миро Флоров (Станимир Флоров, шеф на ГДБОП - б.а.)", разказа музикантът.

При споменаването на името на Флоров Малакова го нападнала с думите да не злоупотребява.

Професора, както е известен сред колегите си кларнетистът, позвънил на съпругата си, която е бивш служител на МВР.

"Каза ми, че без прокурорско разследване влизането в имота е незаконно", разясни Илиев.

Малакова се афектирала и по думите на музиканта казала: "К'ва е тая, ще я хвърля на инспектората".

Нападките на служителката продължили с думите: "Колеги, ще се обадим на началника, а тоя ще седи тука и ще кляка и ще лази, докато аз кажа".

В крайна сметка Илиев отворил помещението, независимо от унизителните закани. Въпреки това Малакова продължила със заплахите и му казала, че той и съпругата му ще бъдат разпитани от Флоров.

"Готови сме да отидем на такъв разпит, нямам криминално минало и не съм престъпник. Ако съм виновен, ще се извиня публично, но ако не е така, не знам те как ще се извиняват", заяви Илия Илиев.

След обиска били иззети документи, но не бил оставен никакъв документ.

В студиото присъства и адвокат Николай Хаджигенов, който определи акцията като злоупотреба с власт.

"Полицията трябва да има постановление, документ от съответния съд, който е компетентен. Законът предвижда едно единствено изключение, когато има неотложност на случая. Например когато се съхраняват наркотици или се укрива рецидивист. МВР поради мързел или нежелание да се занимават с такива дреболии като закона, тяхното вътрешно убеждение, че някой е крив, е съвсем достатъчно. Те не искат да си вадят предварително документи, защо трябва да сезират прокурора, пък той да се обърне към съда. Но пък там ще искат доказателства. В случая е нарушение, защото няма налице твърдяната от тях неотложност", заяви адвокатът.

Той посъветва всички, които са станали жертва на подобно полицейско насилие да се обърнат към медиите и да водят дела.

Слави Трифонов пък обяви, че това е пореден случай на полицейско своеволие и поиска шефовете на ГДБОП Станимир Флоров и на ДАНС Константин Казаков да разследват случая и да има оставки, а не извинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

242

ахах

преди 11 години

До ХахаКаква е разликата между Разслдващ полицай и следовател ??? Хич не е голяма ! Абсолютно еднакви правомощоя по НПК! Просто разследват различни видове престъпления! ако изобщо следователите разследват нещо....дори и тежките дела се водят от разследващи полицаи, което показва доста по-добрата им подготовка и по-голям опит не като години, а като брой изработени дела!

241

Хаха

преди 12 години

Алоууу, журналята, разликата между следовател и разследващ поУицай е огромна бе, ограмотете се малко!

240

Анонимен

преди 12 години

и какво се оказа?нормално било!

fallback