Певицата M.I.A.Снимка: БТА

Американска телевизия поднесе извинения, след като поппевицата M.I.A. показа среден пръст на Супербоул – финала на шампионата по американски футбол.

Какво означава този жест? И защо се възприема като обиден?

Представете си следната картина. Известен интелектуалец прибягва до познатия на всички жест, изразявайки по този начин недоволството си от изказванията на политик – дърдорко. Той показва среден пръст и заявява: „Това е голям демагог!“

Историята се е случила в Атина през 4 век преди новата ера, пише Би Би Си. Според историци от по-късни епохи по този начин философът Диоген е изразил отношението си към оратора Демостен.

Оказва се, че средният пръст е символ на обида и унижение от над 2 000 години.

Фалически символ

„Това е един от най-древните известни ни жестове“, казва антропологът Дезмънд Морис.

„Средният пръст символизира пениса, а свитите пръсти – семенните жлези. Това е фалически символ. Той показва, че вие демонстрирате фалос, а подобно поведение има първобитни корени“, обяснява експертът.

При древните римляни за този жест е имало специално название: "digitus impudicus", тоест безсрамен, непристоен или обиден пръст.

Герой от епиграма на поета Марциал, живял през 1 век от н.е., се хвали с доброто си здраве и показва на трима лекари „неприличния“ среден пръст.

Древноримският историк Тацит пише, че воините от германските племена са показвали среден пръст на настъпващите римски войници.

Векове преди това обаче гърците са използвали този жест като пряко указание към мъжките гениталии.

Древногръцкият драматург Аристофан пише през 419 г. пр. н. е. комедията „Облаците“ , в която един от героите първо жестикулира със средния си пръст, а след това – с половите си органи.

Произходът на жеста може би е още по-древен. Според Морис на учените са известни навиците на южноамериканските катерица маймуни, които жестикулират с възбудените си полови органи.

Преодоляване на културните различия

Според антрополога в САЩ неприличният жест е привнесен най-вероятно от италианските имигранти. За първи път той е регистриран в Америка през 1886 г., когато бейзболният питчър на клуба „Бостън Бинитърс“го демонстрира на групова снимка с играчите на съперниците от „Ню Йорк Джайънтс“.

Французите си имат свой собствен „фалически поздрав“, отбелязва Морис /известен е и в България/. Нарича се  "bras d'honneur" (ръка на честта) и представлява свита под прав ъгъл ръка, върху която на лакътя се поставя другата ръка.

Аналогичният британски жест представлява обърнат наопаки знак „Виктори“ /показват се показалецът и средният пръст, като обръщаш дланта към себе си/.

Историците продължават да спорят за произхода на жеста. Според най-разпространената легенда той за първи път е бил използван по време на битката при Азенкур през 1415 г. На бойното поле англичаните започнали демонстративно да размахват среден пръст под носа на френските войници, които заплашили, че ще отрежат на пленените стрелци с лък палеца и показалеца, за да не могат да стрелят.

Обидният смисъл на средния пръст отдавна вече е преодолял културните, лингвистичните и националните граници. Сега той може да се види на протести, на футболни мачове и на рок концерти по цял свят.

През декември миналата година нападателят на „Ливърпул“ Суарес попадна в обективите на фотографите, показвайки среден пръст на феновете на „Фулъм“ след загубата като гости с 0:1.  Английската футболна федерация го наказа за един мач за непристойното му поведение.

През 2004 г. канадски депутат от Калгари беше обвинен в използване на грубия жест по адрес на негов колега от друга партия, който не му давал да говори в Камарата на общините. „Да кажем, че по този начин съм изразил недоволството си от неговите действия“, обясни Дипак Обраи поведението пред местни журналисти.

Две години по-късно поппевицата Бритни Спиърк показа среден пръст на група фотографи, които уж я преследвали. Фенове обаче решиха, че жестът е бил отправен към тях и звездата трябваше да се извинява.

Макар че в исторически план средният пръст е символизирал фалос, той вече е изгубил първоначалното си значение и вече не се възприема като нещо непристойно, смята Айра Робинс, професор по право във Вашингтонския университет, който е изучавал ролята на жеста в историята на углавното право.

„Това не е проява на похотлив интерес. Този жест е станал част от всекидневния живот – както в нашата страна, така и в други. Той означава много други неща – протест, злоба, вълнение. Това вече не е просто фалос“, казва експертът.

Робинс дори не споделя гледната точка на журналист от Асошиейтед прес, който нарече този жест „неприличен“. „Какво неприлично има в него? Танците например могат да бъдат неприлични. Но пръстът? Просто не го разбирам“, казва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase