Джон Ленън и Йоко Оно. Снимка: Reuters

В поредната си класация, онлайн изданието Rolling Stone представи десетте най-добри коледни песни. Подреждането е направено на база на гласуване сред читатели.

10. Run-DMC - "Christmas In Hollis"

В средата на 80-те години на миналия век Run-DMC бяха негласните Крале на рапа. Оказва се и Крале на Коледата.

Песента "Christmas In Hollis" е издадена през 1987 година и е включена в специална коледна компилация. В началото въобще не е била хит, но с годините се е превърнала в класика.



9. Paul McCartney - "Wonderful Christmastime"

Това е песен, която задължително трябва да присъства в подобна класация. Тя излиза през далечната 1979 година, но и до днес продължава да е популярна сред хората.

Самият Пол пък може да бъде повече от доволен, тъй като по изчисления на Форбс тази песен му носи между 400 000 и 600 000 долара на година от авторски права.


8. The Kinks - "Father Christmas"

В призовата десетка влиза и класиката на The Kinks, която е реализирана през 1977 година.

Песента е вдъхновила доста банди да направят свои версии, сред тях са Green Day, Warrant, ОК и др.



7. Elvis Presley - "Blue Christmas"

За първи път "Blue Christmas" е записана през 1948 година от Doye O'Dell. Но истинската световна популярност идва с версията на Елвис Пресли от 1957 година.

Песента е неизменна част и от репертоара на Брус Спрингстийн.


6. David Bowie and Bing Crosby - "Peace On Earth/Little Drummer Boy"

Този дует се появява само месец преди смъртта на Кросби. Тя е промотирана по телевизията в неговото шоу Bing Crosby's Merrie Old Christmas.

Предполага се, че Бауи е мразел тази песен, но участвал в записа заради възможността да работи с Бинг Кросби, любимият на майка му.


5. Bruce Springsteen - "Santa Claus Is Coming to Town"

Тази песен е представена за първи път на 12 декември 1975 година по време на концерт на Брус в Ню Йорк. Спрингстийн обаче я записва 6 години по-късно в студио и я включва чак през 1985-та в албума "My Hometown".


4. Mariah Carey - "All I Want For Christmas Is You"

Марая Кери бе една от безспорните звезди на 90-те години, когато всяка нейна песен се превръщаше в тотален хит. "All I Want For Christmas Is You" също покори класациите и се превърна в химн по време на коледните празници. През 2010 година Марая Кери презаписа песента, а само преди дни излезе и версията, в която я изпълнява в дует с Джъстин Бийбър. Което е гаранция, че тя ще стане сред любимите и на подрастващото поколение.


3. Queen - "Thank God It's Christmas"

На трето място в класацията е "Thank God It's Christmas", която излиза като сингъл през 1984 година. Тази песен се превръща в хит, но групата никога не я е включвала в албум и не е записвала клип към нея. Едва през 1999 година тя е включена в компилацията на Queen - Greatest Hits Volume 3.




2. The Pogues - "Fairytale Of New York"

За мнозина второто място на тази песен е изненада. Според Rolling Stone американците сигурно дори не са я чували. Но със сигурност "Fairytale Of New York" е номер едно за всички на Острова, особено на ирландците. Пънк бандата The Pogues записва парчето през 1987 година.


1. John Lennon - "Happy Xmas (War Is Over)"

Първото място е за Джон Ленън и "Happy Xmas (War Is Over)". Това е посланието, което Джон и Йоко Оно пишат след края на войната във Виетнам. Песента обаче става абсолютен хит и през годините хората я свързват с коледните празници, а не с войната.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase