Рут Колева. Снимка: Spirit of Burgas
fallback

И тази година джаз и блус сцената на Spirit of Burgas ще събере най-талантливите млади български формации, а грандиозният й финал ще срещне публиката с Иво Папазов – Ибряма.

Музикалната селекция е с акцент върху етно-джаз звученето и новите нетрадиционни стилове в джаза.

Стартът на 12 август след 20.00 ще поставият Kottarashky Live Band с ексцентричната си смесица от циганска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове.
В същата вечер на джаз и блус сцената ще се изяви и блус ветеранът на България – Васко Кръпката със своя Кръпка Блус Бенд, последван от джаз тандема от Пловдив Веселин Койчев и Ники Карагеоргиев.

Финалът в петъчната нощ ще е с музикантите от Зона Ц, в чийто фундаментален състав влизат едни от най-сериозните и доказали се джаз имена у нас, а именно Васил Пармаков – пиано, Веселин Веселинов- Еко – бас, Стоян Янкулов – барабани.

Втората фестивална вечер ще бъде открита от Рут Колева, която ще представи чисто новия си дебютен албум Within Whispers. Стилните песни от него ще звучат под акомпанимента на Васил Вутев – барабани, Мартин Денев – кийборд, Симеон Петрунов – бас и Александър Славчев и Маги Алексиева - беквокали.

Фънки джази звучене ще донесат на публиката момчетата от South Wick. В състава на групата влизат Божидар Василев – бенд лидер, тромбон, вокал; Денис Попстоев – алт саксофон; Волен Милчев – вокал; Симеон Петрунов – бас; Михаил Филипов – клавишни; Деян Илиев – барабани и Александър Славчев – китара.

Във вечерта на 13 август пространството около Джаз и Блус сцената ще бъде озарено и от деликатно бразилектро в изпълнение на родната формация Brasilacoustic, в чието ядро са Димитър Семов – ударни и перкусии и съпругата му – певицата Павлета Семова.

Градацията от жанр в жанр ще продължи с една формация, която с много музикантски вкус прави авторски песни, съчетаващи в себе си класически джаз и автентичен български фолклор. Членове на великолепната петорка Acid Folk Five са основателят Иво Паунов – кавал и сакс, неговият брат Вихрен Паунов – бас, потомствената народна певица Екатерина Ангелова, пианистът Георги Петров и холандският барабанист Филип Ернстинг.

Пикът на втората джаз и блус нощ ще е световно признатия турски цигулар Недим Налбантоглу с неговия българо-турски проект Balkan Messengers, чиято първа съвместна изява в България ще е именно на Джаз и Блус сцената на SPIRIT of Burgas.

Началото на финалната вечер ще е ефирно с авторската ну джаз музика на румънците от Cuantune. Проектът е съвсем млад – създаден едва през пролетта на миналата година, но зад него стоят доказани имена от румънската джаз сцена.

По името на следващата банда се познава и стила й. Freestyle са от Пловдив и свободно смесват соул, r`n`b, hip-hop с ейсид и джаз.

Блусарите от Blues Traffic са с повече от 10-годишна история на родната сцена и подобаващо ще подгреят големия Иво Папазов – Ибряма, който ще се качи на сцената заедно с оркестър Тракия.

Ибряма, получил през 2005г. Наградата на публиката на BBC и наречен от британския вестник Индипендънт "свръхестествен гений на кларинета" е заслуженият финал на Джаз и Блус маратона на Spirit of Burgas 2011.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback