На 9 октомври ще бъде открито високотехнологичното съоръжение „Арена София” – мултифункционалната зала с капацитет от 3000 до 18 000 души, подходяща освен за спортни прояви, и за класически, рок и поп концерти, мюзикъли, цирк и шоу програми.

Първият артист, който ще представи своето шоу и на практика ще впише „Арена София” в концертната карта на Европа, е космическият Жан Мишел Жар.

Той идва у нас със своя спектакъл, допълнен с впечатляваща визия, светлинни ефекти, мултимедия и електронни инструменти.

Капацитетът на залата в конкретния случай ще бъде ограничен до 10 000 души, като на спортното поле ще бъдат разположени столове и няма да има правостоящи зрители.

Изключителен е шансът, че България е част от Европейското турне на Жан Мишел Жар, което стартира през октомври и ще премине през Финландия, Швеция, Норвегия, Германия, Полша, Австрия и Швейцария.

Жан Мишел Жар изгрява на международната музикална сцена през 1977 със своя първи хитов албум Oxygen, който се разпродава в над 18 милиона копия в цял свят.
Изключителната му съдба следва стъпките на неговия баща, Морис Жар, композитор на музиката към едни от най-известните и легендарни холивудски филми („Доктор Живаго“, „Лоурънс Арабски“...).

Приносът на Жан Мишел Жар за развитието на електронната музика през 20 век е огромен.

Със своя изключително характерен талант той представя музиката не само като поредица от отделни ноти, а като уникална комбинация от звуци.

По време на следването си в Консерваторията в Париж, Жар се вдъхновява да преоткрие музиката, използвайки въображението си и новите технологии.

Революционният му подход към правенето на музика ражда поредица от албуми, всеки от които става номер 1, с над 80 милиона продажби до днес и огромно влияние върху артисти, като Moby, Air, Daft Punk, The Chemical Brothers и др.

Концертите му са в напълно нов жанр и формат – звуково и зрително пиршество за сетивата.

Не е чудно, че маркират огромни събития – от Китай след Мао, до посрещането на Милениума на Египетските пирамиди.

През 2009-2010 Жан Мишел Жар прави първото си световно турне, като всички дати в Европа са напълно разпродадени и събират най-разнообразната аудитория от фенове – от млади аматьори в техно музиката, професионалисти с бели яки и вратовръзки, хай-тек и аудио-маниаци над 40-те, поколението на албума Oxygene, до жените от всички възрасти, които са увлечени по симпатичния французин.

Сега шоуто идва и у нас. Билетите влизат в продажба от 17 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase