Общ преглед

Карнавалът в Рио де Жанейро навлезе в своята кулминация с представянето на школите по самба пред десетки хиляди зрители.

Повече от 3000 барабанисти и танцьори, облечени в лъскави костюми в цветовете на дъгата, преминаха по Самбодрома – огромния състезателен стадион.

Сред публиката бяха много знаменитости – бразилската манекенка Жизел Бюндхен, британският актьор Джуд Лоу, канадската актриса Памела Андерсън.

Много топло беше посрещната школата "Портела", която загуби в пожар по-голямата част от оборудването и костюмите си преди месец. Нейното представяне започна много драматично. С влизането на стадиона 300-та барабанисти внезапно спряха и коленичиха за няколко секунди мълчание за претърпените загуби в пожара. След това рязко скочиха на крака и продължиха под овациите на публиката.

Пожарът през февруари унищожи 3255 костюма на "Портела", както и няколко платформи. Мнозина се чудеха дали школата, която за 84-годишното си съществуване не е пропускала карнавал, ще успее да се представи.

Организаторите на карнавала решиха, че трите засегнати от пожара школи няма да имат време да възстановят щетите само за месец и затова ще се представят, без да участват в конкурсната програма и без риск да попаднат във втора категория.

Представянето на школите по самба ще продължи и тази вечер. Победителят ще бъде обявен в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase