По-малко от две седмици остават до концерта на именития пианист на легендарните Дийп Пърпъл – Джон Лорд, в София.

На 30 октомври в зала 1 на НДК ще бъде вторият му концерт у нас след миналогодишния в пловдивския амфитеатър.

Заедно с Джон Лорд на сцената ще бъде Софийската филхармония, с Найден Тодоров, който дирижира Пловдивското оперно-филхармонично дружество миналата година. Редом с тях отново ще бъдат музикантите от група ТЕ – Дарин Василев (китара), Ивайло Звездомиров (бас) и Венко Пороманки (барабани), които талантливият пианист високо цени.

Талантливата Катаржина Уаска ще придружава Джон Лорд и тази година, а мъжките вокали са поверени на Яниш Самюъл, шведски музикант, с когото двамата работят отскоро.

На концерта музикантът ще наелектризира публиката с изпълнението на Sarabande Suite в първата част на концерта. Това ще е второто изпълнение на сюитата на живо, в пълен вариант, след концерта в Будапеща тази година.

Sarabande suite е едно от най-популярните и обичани произведения за симфоничен оркестър на Джон Лорд, включващо частите Fantasia, Sarabande, Aria, Gigue, Bourrée, Pavane, Caprice, Finale.

Още по темата

Джон Лорд създава произведението, докато живее на плажа в Калифорния през 1975 г., а за вдъхновение му служи прекрасната гледка към Тихия океан.

Във втората част на концерта публиката ще може да се наслади на изпълненията с група и симфоничен оркестър на някои от най-емблематичните парчета на Дийп Пърпъл.

По думите на самия Джон Лорд публиката обича и очаква песните на Пърпъл, защото тяхното послание е актуално и до днес. Ще чуем Pictures Of Home, Perfect Strangers, Child In Time и Soldier Of Fortune.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase