Когато на 5 март 2009 г. Майкъл Джексън обявява, че ще се завърне на музикалната сцена с 50 концерта в Арена 02 в Лондон, британските медии реагират с насмешка, пише днес Ройтерс, година след смъртта на Краля на попа.

Връщайки лентата 15 месеца назад, на страниците на "Гардиън" може да се прочете, че набързо издигнатата сцена на пресконференцията е послужила само за да "подчертае странния външен вид на Джексън – хлътнали бузи, обърнатия нагоре нос, свръхизразената трапчинка на брадичката му", а "Дейли телеграф" описва поведението на певеца като "странно".

Въпреки че само името Майкъл Джексън може да продаде билетите за 50 концерта, не са малко хората, в това число и поддръжници на Краля на попа, които смятат, че той е само бледа сянка на някогашния феноменален певец и танцьор, един застаряващ изпълнител, чиито дни на слава и блясък са били преди 20 години.

За противниците си Джексън е обект за присмех – "Уако Джако" (от англ. – чалнат, откачен).

От времето преди 15 месеца до сега общественото мнение за него се е променило драматично.

В дните, седмиците и месеците, последвали кончината на Майкъл Джексън, той все по-често е представян като обичан музикален гений, какъвто се ражда изключително рядко.

И докато журналисти и следователи нищят причините за смъртта му, верните "стари" почитатели и новите последователи на Майкъл Джексън просто свиват рамене и се отдават на насладата от слушането на хита му "Thriller".

През юли 2009 г. Майкъл Джексън се връща в челото на класациите на "Билборд". Само за една седмица след смъртта му от албумите му са продадени 422 000 копия.

През есента на 2009 г. документалната лента "This Is It", проследяваща репетициите на Майкъл Джексън за завръщането му на музикалната сцена, се превърна в най-касовия концертен филм на всички времена.

През март 2010 г. наследниците на Краля на попа подписаха сделка със "Сони Мюзик" на стойност 250 милиона долара за издаването на 10 албума.

Според експертите след смъртта си Кралят на попа е "спечелил" най-малко 1 милиард долара.

Година след смъртта на Майкъл Джексън феновете и експертите вече говорят със смекчен тон, когато обсъждат смутното последно десетилетие от живота му.

Сега те представят Краля на попа по-скоро като жертва на "набор от заговорнически обстоятелства", отколкото на собственото му падение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase