През това лято редица европейски сцени посрещнаха един нов и оригинален проект, наречен “Дулсе Естрея” – уникален дует на фламенко изпълнителката Естрея Моренте и на фадо певицата Дулсе Понтеш.

Общото им турне е превърнало Иберийския полуостров в един музикален организъм.

Концертите в него са били в множество испански и португалски градове, включително на фестивала в Кордова, на Експо’08 в Сарагоса и фламенко биеналето в Севиля.

Неотразимите певици са се представили с най-популярните песни от своя репертоар, естествено в нов, специално разработен аранжимент, както и специфични композиции, като Maria de Buenos Aires на Астор Пиацола, Gracias a la vida нa Виолета Пара, песни на Лола Флорес и Амалия Родригеш.

Младата Естрея Моренте – eдва на 26 години – вече е звезда не само в Испания, но и в целия свят, с три самостоятелни албума - Calle del Aire, Mi cante y un poema, Mujeres и един DVD, Casa, cueva y escenario, със забележителния спектакъл, посветен на певицата Пастора Павон.

Естрея участва и в множество чужди проекти – на баща й Енрике Моренте, на китаристите Хуан Карлос Ромеро и Ниньо Хоселе, на певеца Потито, на групата Чамбао.

За уникалния й музикален експеримент с Дулсе Понтеш, двете певици измислят термина фаденко, за да обозначат онова, което разцъфтява на сцената с тяхната поява – “пътешествие с музиката, по вода, с душа и с онова, което ни свързва“.

Те споделят че, “възможностите на фламенкото и фадото са безкрайни. Всяка музика, която е с душа, идва от една майка. А фадото и фламенкото са сестри”.

Естрея заявява, че е заобичала музиката на Дулсе от малка, тъй като често е звучала у тях, а Дулсе Понтеш описва Естрея като”вдъхновяваща, скромна, отворена към новото и невероятна на сцена – силна и магична!”

Преди година българската публика бе покорена от Дулсе Понтеш, а на 4 октомври тази година в зала 1 на НДК предстои да усети нежната мощ на Естрея Моренте и нейния спектакъл “Mujeres”(“Жени”).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase