Снимка: Кирил Христов
fallback

Признавам си, че и през каквито музикални форми да съм преминавал, винаги съм бил фен на Макс Кавалера и Sepultura. Затова, като разбрах, че имаме интервю с новия проект на Макс и брат му Игор, не се подвoумих да стигна до тях.

Тъй като програмата от летните ни фестивали е прекалено натоварена, единствената ни възможност да видим Cavalera Conspiracy беше чак в Норвегия.

Не можем да не потрием ръце от задоволство и да кажем, че след като Макс разбра, че има интервю с българска медия, веднага ни покани в турбуса на групата на среща, продължила повече от половин час.

От друга страна, норвежките колеги се задоволиха с 5-минутни интервюта с Игор извън рейса, но не може винаги да се намираш от губещата страна, нали?

Качваме се плахо по стълбите на втория етаж на рейса, където, в леко хаотична обстановка, ни чака Макс, пийвайки кока кола. Посреща ни с думите:

Обичам България, човече. Винаги си изкарвам много добре там. Какво става при вас?

При нас всичко е окей, но понеже, няма да свирите с Игор при нас, а пък сме заети през останалото време, единствената ни възможност беше да дойдем да ви гледаме чак в Норвегия.

Вие как сте? Все още сте по средата на много дълго турне с Cavalera Cosnpiracy.

Не бих казал, че сме уморени. За мен това е нещо много ново и различно. Все пак, свирим с Игор отново след цели 12 години. Ходим по много добри фестивали, свирим на яки места и получаваме много добра реакция от феновете. Не сме уморени, напротив. Доста сме развълнувани.

След като видя Игор след толкова много години, какво забеляза да се е променило в него?

Не много. Същността му не се е променила. Ако някой от двамата се беше променил през годините, едва ли щяхме да можем да направим този албум. В началото се притеснявах преди да се видим - дали не сме се променили прекалено много. Радвам се, че не сме.

Единственото, което има като промяна в него, е, че не е така стресиран като преди. Преди не се забавляваше много заради това. Сега и двамата сме много по-малко стресирани и доста се забавлявахме докато правихме този албум.

Вече, като сме по-спокойни, можем да се наслаждаваме на живота малко повече.

Човече, чудех се какво прави този пич Джайро от първия състав на Sepultura. Имаш ли някакви новини от него, виждал ли си го наскоро?

Да, всъщност преди 2 години го засякох на един фестивал в Европа. Ако не се лъжа, свири в траш банда. Много се зарадвах, защото никога не сме се карали с него и той винаги е бил много близо до мен и Игор. Винаги е бил много добър приятел и като го видях, наистина се зарадвах, че продължава да свири.

Понеже си футболен фен, имаше ли време да гледаш някой мач от Евро 2008?

Не много, тъй като телевизорът в рейса не работи много добре, пък и през цялото време сме на път. Обаче докато бяхме в Португалия, спряхме на един паркинг за тирове и гледах Германия-Португалия в заведение, пълно с португалски тираджии. Беше доста забавно да вечеряме с тях.

Ти за Португалия ли беше?

Аз бях по-скоро неутрален. Бразилия не играе на това първенство, ха-ха, така че не ми пукаше особено.

Имаш бразилска и италианска кръв, а това са доста добри на футбол нации. Освен това, ако съберете всичките хлапета - твои и на Игор, можете да си направите аматьорски футболен отбор - The Cavaleras.

Ха-ха. Наистина може, но не сме толкова добри. Игор всъщност е почти фанатик на тема футбол. Следи много първенствата по света и понеже живее в Бразилия, всяка седмица ходи на стадиона да гледа мачове, като истински фен. Пада си и малко хулиган... ха-ха. Дори се напива и чупи разни неща, понякога.

Аз харесвам да гледам футбол и последния път ходих да гледам Сърбия срещу Парагвай, доколкото си спомням, на стадиона на Цървена Звезда в Белград. Висях в Сърбия няколко месеца при приятели и се размотавах с тях. За съжаление, мачът завърши само 1:1.

Тъй като сте постоянно заедно с Игор, имате ли време да си обсъдите някакви нови идеи или парчета за Cavalera Conspiracy?

Не точно. За да помислим за нови неща, ще трябва да идем и да се затворим някъде за няколко дни. Всеки ден обаче променяме неща по шоуто и използваме ново интро. Много исках да използваме музиката от филма "Бандите на Ню Йорк" за интро днес и ще го направим.

Тя много прилича на музика за война. Игор е добър диджей и вече се зае със задачата. Така че, ето - днес имаме ново интро.

Освен това ще направим и няколко кавъра на Sepultura, както и Orgasmatron, която не свиря със Soulfly.

Много е приятно, изненадващо и различно да сменяме сетлиста всеки ден и да правим каквото си поискаме. Така не се чувстваме като роботи. По-скоро сме на турне като пънк рок банда, отколкото като метъл банда. Метъл турнето е малко по-"роботско", за мен, прекалено професионално. Аз не обичам да съм прекалено професионален.

Аз забравям текстове на песни, имена на градове. Ето, преди няколко дни казах: "Здравейте, Стокхолм", без да знам, че сме в Копенхаген. Така и не разбрах, докато не забелязах Игор да ме вика отзад и да ме светне, че съм казал друг град. Но така съм си повече аз, непредсказуем.

Макс, очакваше ли, че с Cavalera Conspiracy ще имате толкова голям успех?

Не съвсем, защото тавата беше записана много набързо. Всъщност, едно от първите имена, които исках да използвам за име на албума, беше "Better Than The Mainstream", което пък е старо име от Nailbomb, което така и не използвахме. Игор обаче поиска да измислим нещо ново, за това и го кръстихме Inflikted.

Мисля, че албумът стана як, защото в него няма дори и 1 процент лоша мисъл от сорта на "хората може би няма да го харесат". Но всъщност (смее се), ако не го бяха харесали, може би щеше да е по-добре.

Трябва да си призная, че името на проекта Cavalera Cosnpiracy ми харесва доста повече от първоначално планираното име Inflikted.

Да, звучи малко по-мафиотско. Дори като конспирация против света или правителството на Буш, ха-ха!

Разбрах, че днес на сцената ще се появи малкият ти син  - Игор Кавалера Младши, който ще замести чичо си на барабаните за една песен. Кой е неговият учител?

Големия Игор. Макар че е самоук. Започна сам да свири на барабани и аз само гледах и си казах -окей, не мога да му помогна, защото аз свиря на 4-струнна китара.

След като дойде на турнето обаче и големият Игор го забеляза как свири, почна да му преподава и му предложи да пробва да свири на живо пред публика. Аз не го очаквах изобщо.

На колко е малкият в момента?

На 13. На същата възраст започнахме да свирим с брат ми и Sepultura. Това е идеална възраст, за да започнеш. Имаш достатъчно време да направиш доста bullshit преди да започнеш да правиш яка музика за в бъдеще.

Мислили ли сте да сложите историите си в книга, твоята и на Игор?

Да, мисля, че е супер идея, защото имаме много яки случки и преживявания заедно и ще е жалко да не ги разкажем на феновете преди да ги забравим или някой от нас умре, или каквото и там да се случи.

Понякога , като останем насаме, си говорим за старите времена и се смеем, като можем да изкараме така часове. Като повръщането върху Еди Ведър (Pearl Jam) и все по-лоши и по-лоши истории.

Нямаме търпение да ги чуем. Между другото, влизаш ли от време на време в интернет? Четеш ли някакви реакции на феновете за албума?

Много ми харесва идеята за интернет, но, повярвай ми, човече, аз дори не знам как работи интернет. Аз съм напълно пещерен човек. Никога през живота си не съм имал мобилен телефон. Дори си нося музиката на CD-та с мен. Всеки тук има iPod, само аз позлвам CD плеър.

Ти нямаш телефон, но Глория, за сметка на това, има поне 2 или 3.

Да, така е. Все пак ми допада идеята за интернет и може би ще престана да съм чак такъв пещерняк. Ще стана малко по-модерен.

От интернет можеш да получиш доста добра обратна връзка от феновете за новите неща.

Така е, чел съм някой много добри неща, но съм чел и пълни глупости, които са ме карали да искам да убияъчовека, който ги е писал. Неща за доведения ми син Дана, който е мъртъв. Това е неуважение към мъртвите.

Не ме интересува, ако някой пише лоши неща за мен, но когато някой говори лошо за мъртвите, това е просто неуважение. Ако хвана този човек, можете и да ме гледате после по новините на CNN, ха-ха. За това се надявам да не го виждам.

Глория и Игор обаче доста се ровят в мрежата. Игор всеки ден е ентусиазиран от ревютата в мрежата от шоуто ни предишната вечер и ми споделя за мнението на феновете.

Още от интервюто, видео и снимки можеш да откриеш тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Зоро

преди 4 години

Макс е невероятен Заедно с Игор тръгват от нулата Едни хлапета които са нямали дори и читави инструменти Огромният талант който носят ги изтрелва до върховете на музикалният бизнес

2

Даниел

преди 15 години

Доста странна музика е зел да прави нещо не ме кефи... с визия на пънк па уш свирят *** ...

1

typak

преди 15 години

Max Cavalera se e prevyrnal w mazno mirizlivo brazilsko ! punk is dead, you are next :-D

fallback