Новият имидж на Мадона не е скандален. Не е и провокативен. А жалък. Снимка: Стивън Клайн
fallback

Най-опасното в шоубизнеса е, когато един артист забрави да бъде себе си. След това започва и да се повтаря. Досега смятах, че единственият човек, който е имунизиран срещу това, е Мадона.

За над 25 години кариера Девицата от Илинойс не беше правила нито една грешна стъпка. Всяко нейно превъплъщение не бе някаква художествена самодейност, а носеше разтърсващо културно послание – от „играчката за момчета“ от "Burning Up" през ръката между краката на „Express your self“ до диско кралицата по трико от „Confessions“.

Именно тази безгрешна редица от послания промениха света на популярната култура завинаги.

Ценното е, че Мадона никога не се е вслушвала чак толкова в армията от PR-и и имиджмейкъри около нея. Успехът й се дължи на безпогрешния й инстинкт да заложи на правилната карта. Да рискува, но да каже: „Да, ш*байте се к*пелета, това съм аз, ако не ви харесва – пак се ш*байте“.

И хората я харесваха. Гей светът първи я хареса, после сексуалнo-садистичната й революция дойде точно като по поръчка за изтощената средностатистическа американка, която забеляза, че съществуват доста начини да изрази себе си.

Да не мислите, че Саманта от „Сексът и градът“ би правила свирка на куриера в офиса си, ако не беше сексуалната свобода, вменена именно от Мадона?

Нейното послание винаги е било да изрази себе си и точка.

За съжаление точно тя измени на себе си. С новия сингъл от така дълго чакания 11-ти студиен албум "Hard Candy". Най-малко съм очаквал аз да кажа такова нещо, защото уважам повече от всичко това, което Мадона прави, но в този случай няма как да си затворя очите (и ушите).

Сингълът излезе по радиостанциите на 17 март и се нарича „4 minutes (to save the world)“.

Песента е продуцирана от вездесъщия Тимбаленд, който и пее с неговото втръснало тананикане. В парчето припява и Джъстин Тимбърлейк.

Това обаче са четирите най-срамни минути в кариерата на Мадона. Защото никога не е звучала толкова безлично. Смес между скапан поп и електронно R&B (???), което е идеално за очистително.

На нейно място в песента можеше да пее преспокойно Нели Фуртадо или  Маргарита Хранова. Нищо чудно и да биха звучали по-добре от нея.

Да яхне вълната на много модния в момента Тимбаленд не е добра идея. Защото самата Мадона трябва да задава тренда, а не да следва свирните на момчетата от махалата.

Сякаш си е измила ръцете като за последна продукция за Уорнър, които я подкрепят от началото на кариерата й.

Ако този дух е в целия й албум, това ще е голямо падение и то точно за 50-годишнината й, която ще чества този август.

Като се сетя за „Ray of Light“ (дело на Уилям Орбит и Мадж) и Мируейс, който седи зад „Music“ и „American Life“, ми идва да зарева с глас.

Досега за най-слаб албум на Мадона е сочен именно „American Life“,въпреки че според мен това е най-вдъхновящото й музикално творение, с най-брутално откровените текстове, които е създавала.

Със сигурност Уилям Орбит или Мируейз биха продуцирали 14 мега милиона пъти по-добро парче от „4 minutes“ дори ако са изпаднали в кома и са преживели лоботомия.

Повечето от 12-те парчета в новия й албума „Hard Candy“, който трябва да излезе на 28-ти април, са продуцирани от Фарел, който също вече прилича на продуцент-полуфабрикат, работил с всички известни.

Единствено 'Devil Wouldn't Recognize You' и 'Voices' са продуцирани от Мадона. Та надеждите ми са за тях.

На корицата на албума си Мадона позира като „строга господарка“ боксьорка. Стига вече. Видяхме го в „Human Nature“, видяхме го и съвсем скоро – на „Confessions tour“, сега пак. Не е скандално, а е изтъркано.

Мадона готви и юбилейно турне. На фона на звука който извади с малоумния трак „4 minutes“ не мога да си представя какво ще е шоуто, въпреки че Мадона ги умее тези работи.

Тя сама вдигна летвата с последните си три турнета „Drowned World“ от 2001 г., „Re-Invention“ 2004 г. и „Confessions“ от 2006 г., които безспорно са най-добрите артистични спектакли (каква дума, ама какво да се прави) правени някога от поп изпълнител.

Така че предстои да видим дали ще викаме Кучката-кралица е мъртва или да живее Кучката-кралица. Но така или иначе май всички се измориха от провокацията с кучката.

Oще от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

преди 16 години

38 и 39 е самият автор! Момче, стига се излага!

39

обама

преди 16 години

заигравката с илинойс и чикаго е друга, ама то тука май само плюете, а сте едни разбирачи. съгласен съм донякъде с автора. просто в момента за да си на върха в америка трябва да спазваш стандарти, на които и мадона трябва да се подчини. и тя го прави.

38

D

преди 16 години

Ей много разбирачи, много злоба, много нещо...Никой не може да коментира Мадона, защото видиш ли тя е Мадона и никой не е достоен да я критикува или да си каже мнението... Целия свят трябва да мълчи.Всеки може да нарича другите с имена...Ако не сте съгласни с изложеното от автора, обосновете се, кажеше своето мнение. Иначе сте просто едни жалки човечета ;)

fallback