Румънеца и Енчев спират да пеят на български. Но не защото хиндито и румънският ги влекат повече, а защото изпълнителите разбрали, че песните на родния език трудно намират място в нашия музикален ефир.

Оказа се, че решението не е с цел повече печалба, а в знак на протест, в резултат от данните на ”Мюзикаутор” за 2007г., според които 80% от музиката в ефира е на английски. Според рап-дуета не е редно собствената ни държава да не прави нищо в защита на българската музика и изпълнители.

Затова Румънеца и Енчев застават твърдо зад идеята да се приеме закон, който да задължи музикалните медии да излъчват минимум 30% българска музика и да се следи за спазването му.

Двамата питат: „Почти всяка седмица таксиметровите шофьори са пред парламента, защото нямали нормални условия на труд. А българските изпълнители и продуценти имат ли такива?”.

Изпълнителите протестират не само срещу музикалния ефир. Осен недоволството им от грижата на държавата за децата, което Румънеца изрази по време на номинациите за наградите на БГ радио, Енчев предложи, наред със спортните новини в новинарските емисии, да се включат и музикални.

„Едва ли ще навреди ако сред сериозните и понякога „черни” новини, се предлагат и такива, които да внесат малко разнообразие в ежедневието на българина“ - каза той. 

Дали протестът на хип-хоп двойката ще се окаже продуктивен, ще научим в следващите месеци...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase