fallback

Общ преглед

Внучките на народната певица Гуна Иванова бяха сред най-аплодираните изпълнители на "Пирин фолк" и заслужено си тръгнаха с три приза от фестивала. Ива и Велислава Костадинови обраха овациите в Летния театър на Сандански с изпълнение на "Не ме давай, мила майко", чиито текст и музика са дело на баба им.

Двете продължават фолклорните традиции и определно са интересни събеседници. Ива и Велислава съчетават участията си и музиката с учението. Ива изучава финансите в УНСС, а Велислава е студентка в НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов.

Ива и Велислава, с какво искате хората да свързват тези две имена?

Интересен въпрос. Може би с това, че ние сме представителки на приемствеността. Израснали сме с народната музика и искаме да я предадем нататък, както се случи при нас по възможно най-достойния начин.

А с какво се занимавате в момента?

Ива: Тази година записах магистратура в УНСС, специалност Финансов контрол и финансово право, това е едно от нещата, на които отделям внимание, другото е свързано с музика – участия, идеи по нови проекти...

Велислава: Аз съм студентка в НАТФИЗ в класа на професор Стефан Данаилов, специалност Актьорство за драматичен театър. Благодарна съм му за това, че освен с актьорство, той ме подкрепя и на музикалната сцена, а това е другото, с което се занимавам.

Две красиви и работещи момичета... остава ли ви време за нещо странично? Как запълвате свободното си време?

Ива: Свободното си време се старая да прекарвам с най-близките хора около мен. Всъщност това е нещото, което ме прави щастлива. Не е важно мястото, а компанията, с която съм. Ако е хубава, дори готвенето е приятно, хаха. Не обичам „шумотевиците”, обичам спокойните места.

Велислава:  Свободното ми време е ограничено, но когато има такова, гледам да се видя с всички мои близки хора – и семейство, и приятели.

А време за гаджета намирате ли?

Ива:  Аз ще отговоря така – за любов винаги се намира време. Това е едно от най-ценните чувства и без това чувство няма смисъл.

Велислава: Аз ще кажа, че в момента съм толкова заета, че определено не намирам време.

Ако вземем телефоните ви, каква музика ще намерим там?

Ива: Плейлистът ми е разнообразен, но едни от най-често повтарящите се изпълнители са Маргарита Хранова и Орлин Горанов – любимци са ми. Също можете да откриете песни на Здравко Чолич, Желко Йоксимович, че и Риана. Не се ограничавам в слушането на различни стилове, обичам да слушам рок, нещо, което хората не подозират.

Велислава: Към това, което казва Ива, ще допълня, че обожавам Тони Димитрова – гласът й ме успокоява, малко изпълнители ми действат така. Също Васил Найденов... Като цяло слушаме еднаква музика. Ива не каза, но имаме и фолклорни песни в плейлистите си, но това може би е ясно!

Наскоро се появи първия ви албум. Какво можем да чуем в него?

Велислава: Песните са от различни фолклорни области, като сме наблегнали на тези от пиринския край. Има няколко по-популярни, но повечето са неизвестни. Всъщност, ние искаме да популяризираме песни, на които не им е давано поле за изява, така да кажа.

Ива: Искаме да изкажем благодарностите си на всички, които взеха участие в осъществяването на тази наша мечта. На Diapason records и Фен Фолк ТВ за доверието, на прекрасните музиканти за аранжиментите към песните – Валери Димчев, Сашко Велков и Светослав Лобошки, на Камен Танов, при когото направихме записите на песните си, освен за записите сме му благодарни и за всичко, на което ни учи, а аз лично съм му благодарна и за аранжимента към песента „Девойко мари хубава”, която изпълнявам самостоятелно, и най-вече на нашата учителка в живота и на сцената Гуна Иванова, за всичко на което ни учи – любов към българското, прекрасни песни и какво ли още не... на цялото семейство за подкрепата и на всички наши почитатели, които ни дават стимул да продължаваме по пътя, по който сме поели.

Разкажете ни най-запомнящата се случка от ваше участие?

Велислава: Пяхме при паметника на Дядо Йоцо. Хората, които са го посещавали, знаят колко е завладяваща гледката и колко е прекрасна атмосферата. Пеейки поредната песен, по време на интродукцията аз се захласнах, гледах природата, имаше мъгла, ръмеше, но беше изключително приятно, давах си сметка колко сме богати с природата си и колко не я оценяваме... и забравих текста си, така го забравих, че чак и Ива обърках.

Ива: Аз помня, бяхме доста малки, на участие с Гунчето запяхме акапелно една родопска песен – „Форкнало ми е пиленце”, цялата публика стана на крака.

Предстоят Коледните празници. Какъв е вашият първи спомен от Коледа?

Велислава: Съзнателен при мен е очакването на домашен любимец (истински) под елхата. Мечтаех всяка година за такъв подарък и още мечтая.

Ива: Аз по-скоро си спомням как се събирахме всички, трапезата се сервираше на пода и винаги я оставяхме до следващата сутрин. Много обичам момента, в който се слага питката, и с нетърпение очаквам да видя какво късметче ще ми се падне.

Тази Коледа как и къде ще прекарате?

Ива: В семейна обстановка, както всяка Коледа. Пътуваме доста покрай Коледа, защото искаме да прекараме време с всички от семейството.

А Нова година?

Велислава: На Нова година ще пеем в Сандански, както и в Петрич. Това за нас е най-приятното прекарване на новогодишните празници. Близките ни хора ценят това, което правим, и не ни оставят на празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 6 години

Млади, красиви момичета! Да са живи и здрави!

12

123

преди 6 години

Симпатяги. Доста при това. Дано само не се насочат към чалгата.

11

Анонимен

преди 6 години

на вниманието на всички модни,светски и тем подобни модни експерти,които се изредиха по медиите да ни обясняват,че Тамара незнамкояси била много красива и това били съвременните разбирания за красота,а пък ние нищо не разбираме и злобеем.Абе,*** Стойков,Евгени Минчев и всички вие защитници на миската,е това са красиви момичета.Разбрахте ли бе ***.Тези две момичета на Гуна внучките са красиви българки.Не като оня вампир дето го избра извратеното жури.

fallback