fallback

Общ преглед

Ритъм, мелодия и хармония са трите думи, които най-добре представят музикантите от "Рондела". Една от най-интересните формации на 20-ия джаз фест в Банско пристигна от Италия с оригинален репертоар от джаз, рап поезия, ориенталски мелодии, бийт бокс... Темите в парчетата са не по-малко разнообразни – от любовта, свободата и Микеланджело до политиците-хамелеони и фалшивата демокрация.

Талантливата вокалистка на "Рондела" – Франческа Кориас, даде интервю единствено за Dnes.bg, отговаряйки на въпросите на Даниел Димитров.   


Франческа, слушам те как пееш и през цялото време си мисля за Бьорк. Харесваш ли Бьорк?

Обожавам я. Не мисля, че си приличаме, но общото между нас е, че тя интерпретира песните като дете, пеенето е като детски плач. Аз също съм така. Мисля, че и двете изпитваме нещата по един и същи начин, и изразяваме чувствата си много силно и емоционално.

Кога започна да "играеш" с гласа си?

Много рано. Бях 3-годишна. Започнах с баща ми, когато той пееше, аз хармонизирах мелодията и пеех с него.

Баща ти музикант ли е?

Не е професионален музикант. Но винаги е обичал музиката, свири на китара и пее.

Докъде можеш да стигнеш в експеримента с тази игра с гласа си?

Докато съществуват ритъм, мелодия и хармония, аз ще продължавам да експериментирам. Няма ограничение в желанията ми и възможностите ми за експеримент. Може би не стигам до края в експериментите си, но дълбоко вярвам в тези три пилона на музиката.

Откъде идва вдъхновението, докато пишеш музика и докато звукоизвличаш с гласа си по този начин? Стихия, животно, чувство или нещо друго?

Много често вдъхновението идва от вятъра, от природата, от морето, от животните – защото много ги обичам, имам и куче. И най-вече от хората – децата, любимите ми хора. Имам две деца – Пиетро и Ела, на 11 и на 9 години, техен баща е Филипо (б.ред. – музикант от групата, свири на бас). Това семейство е най-щастливото нещо в живота ми.  Всички те постоянно ми дават вдъхновение и поддържат моя работен дух и работя още по-здраво.

Каква музика те прави щастлива, докато я слушаш?

Списъкът е безкраен. Обичам класика, джаз, бразилска музика. Мога да се разплача и да слушам с часове циганска музика, изпълнена на цигулка. Мога да слушам безкрайно всичко, което докосва душата и сърцето ми...

Откъде идва тази любов към циганската музика?

Не съм фен, но ме вълнува. Не я познавам много добре и не я слушам често, но ми харесва. Няма граница за нещата, които обичам, включително и за музиката. Има хард рок парчета, на Rage Against The Machine, например, които направо ме разбиват.

Кой пише музиката в "Рондела"?

Аз пиша текстовете, а музиката е на всички в групата.

Пееш за фалшива демокрация? Защо? Все пак, живееш в свободна държава в Европейския съюз...

Вярно е. Не искам да кажа, че Италия е страната с най-тежко нарушаваните човешки права, но все пак – има нарушения и произволи, които не ми харесват. Това ме разгневява и е причина да се появят песни за социалната справедливост. Защото и в нашата свободна държава се случват нарушения, колкото и добре да е устроена в политически план. Винаги може да бъде по-добре.

Има ли ефект от този бунт чрез този език на музиката?

Надявам се! Не знам колко може да помогне подобно бунтарство, но усещам, че чрез музиката хората наистина могат да стават по-добри, могат да не мислят за политика, могат да мислят по-позитивно и във всеки случай това помага. Затова в живота на всеки човек трябва да има повече музика, за да може да гледа по-позитивно на нещата около себе си.

След тези два дни, които си в България, би ли се върнала отново и защо?

Разбира се. Много съм тъжна, че имах само един свободен ден. Много харесах планината и затова искам да се върна в Банско през зимата с цялото семейство и да отидем на ски. Затова ще се поинтересувам от цените на хотелите. Освен това, много харесах българите като хора, въпреки че ми се случи нещо много странно. Когато говоря с българи, първоначално те са много сериозни, но само след час се преобразяват, смеят се, имат прекрасно чувство за хумор. Но в началото е страшно – отговарят навъсено само с "Да" и "Не".

автор: Даниел Димитров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Мишо

преди 6 години

За разлика от теб, която си страшна и в началото, и в края!

fallback