fallback
aвтор: Петър Бегов

Рут Колева безспорно е от тези хора, които са прескочили границата на нормалните и обикновените неща, откровена е и отворена към всичко ново, непознато и интересно. Пропътувала хиляди километри, тя е създавала и създава музика на всяко място, през което мине, като никога не би забравила родината си. С нея си поговорихме за всичко това, за света, за България и за музиката, с която тя иска дори да умре.

Какво правиш в Холандия в момента?

Правя музика, записвам нови неща с местни музиканти, както и с Cooh от разстояние. Уча.

Намерила ли си своя "бряг с цвят най-зелен"?

Търся го. Или по-скоро в мислите ми той е съвкупност от много любими мои неща, места и хора.

От малка обикаляш света. Това навярно ти е дало много в цялостното ти развитие. Какво са развили в теб всичките ти пътувания?

Няма как да не ми е дало в действителност. Може би съм по-отворена към идеи и хора. Научих се на толеранс към различното и се убедих във факта, че всеки човек има право да бъде какъвто иска и никой няма моралното право да го критикува. Мога да говоря английски с индийски акцент. Хаха.

Записвала си в Ню Йорк, печелила си конкурси от малка, имаш контакти с известни музиканти в чужбина, защо се връщаш в България?

"Аз съм българче обичам, нашите планини зелени"... Аз съм българка преди всичко. Искам нещата в България да се развиват. Има толкова много талантливи хора... Ако всички емигрираме, какво ще стане? Има идеи, има и почва, остава самата революция.

Българската сцена още ли е на пагубно ниво?

Появяват се все по-интересни неща. Има и нови клубове за жива музика, не чалга. Лека-полека се пораздвижват нещата.

Има ли място за твоята музика в България? Има ли хора за нея?

Аз вярвам, че има.



Коя е твоята музика?

В момента слушам предимно Nu Jazz - Amalia and Opolopo, Aroop Roy, The Foreign Exchange, Maddslinky. Също малко Drum and Bass - Danny Byrd, Rony Size, Shy FX. И малко Neo Soul - D'Angelo, Eryka за напомняне.

Холандия ли е новата ти любов?

Холандия е красива, подредена и удобна. Но на мен ми липсват планините, а и слънцето. Тук вали много.

Майка ти те е напуснала като си била малка. Силна жена ли си?

Не това прави един човек силен.

Може ли да се каже, че си българската Amy Winehouse?

За първи път го чувам. Не мисля, че имаме много общо, а и аз далеч не съм толкова скандална. Ако ме питаш за музиката, може и да имаме някакъв вид стилови прилики.

Какво може да те накара да "настръхнеш"?

Усмивка, поглед, докосване, красива музика, красива гледка, нещо мило, което видя, деца, филм, книга...и още хиляди неща.

В България изкуството е придобило "странни" състояния, дори може да се каже, че сме доста далеч от запада в това отношение. И все пак тук или на запад искаш да "пробиеш" и да работиш занапред?

Нямам някаква конкретна цел да "пробивам", искам да работя на различни места и да създавам музика. Всяко място си има различен вайб, сцена, хора, от които ти се учиш и се обогатяваш като човек и музикант. България е родината ми и искам да правя музика и там - и на български. Факт е, че по-голямата част от музиката ми е на английски.

Много се говори за големия диапазон на гласа ти. Тези 5 октави ескалират ли в спалнята?

Не разбирам защо се говори толкова. Музиката, която правя не го вкарва в употреба. Не, не ескалират в спалнята, най-много да уплаша някого.

Искала си да кандидатстваш в НАТФИЗ. Имаш страст и към киното - това отразява ли се в клиповете ти?

Ами... хаха. Аз имам засега само един клип. Мисля, че занапред ще се отрази, най-малкото, защото хората, с които съм избрала да работя, екипът е един, са много креативни и имаме еднакво виждане за това как искаме да изглеждат нещата.

Искаш да живееш от музика или да живееш с музика?

Искам да умра с музика!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback