Снимка: iStock

Яйцето или кокошката? Това е въпросът, на който все още нямаме отговор. Но между пилето и яйцето знаем кое ще победи, ако говорим за протеин. Докато птичето месо изпреварва неоплоденото си потомство по съдържание на важния макронутриент, не пренебрегвайте яйцето. Според диетолози, яйцата са един от най-добрите хранителни източници на висококачествен протеин.

Яйцата са чудесен пример за висококачествен протеин, тъй като съдържат всички основни аминокиселини и също така са добър източник на много витамини, минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти.

Тези малки хранителни източници могат да осигурят изобилие от макронутриенти за изграждане на мускули на закуска, обяд и вечеря. И така, колко протеин има в едно яйце и варира ли в зависимост от размера и вида на кокошката? Кое е по-добре – белтъкът или жълтъкът? Разкриваме отговорите по-долу.

Колко протеин се съдържа в едно яйце?

В традиционното яйце, което виждаме в търговските вериги, се съдържа около 6-7 грама протеин. Това официално го прави чудесен източник на важния макронутриент, осигурявайки 12% от препоръчителната дневна доза, която е 50 грама.

Както може би сте забелязали, докато пазарувате, яйцата се предлагат в различни размери. Те варират по тегло, като се разделят на малки, средни, големи, изключително големи и джъмбо. Всеки размер съдържа малко по-различно количество протеин.

Цялата статия четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase