Снимка: Istock

Любовта има толкова много измерения, че е трудно да бъдат обхванати. Всеки обича по своя уникален начин. Любовта зависи до голяма степен от личностните ни особености, от любовните премеждия, болките, които сме преживявали, от ситуациите, в които сме попадали извън връзките си. Всичко това оказва огромно влияние върху това как ще обичаме, дали ще сме балансирани в любовта или ще залитаме несъзнателно към нездравословните ѝ измерения.

Понякога се случва така, че любовта ни започва да добива именно такива негативни нюанси, без дори да си даваме сметка за това.

В някои случаи бъркаме пристрастяването с любовта. Вкопчваме се в партньора си, смятайки, че сме влюбени в него и че той е целият ни свят, а всъщност зад тази имагинерна представа се крие собствената ни несигурност и неспособност да преценяваме ситуацията и връзките си трезво.

Кои са признаците, че сте пристрастени към половинката си?

Не спирате да мислите за него

Нормално е да мислите за половинката си, но ако го правите постоянно и това се превръща в натрапчива мисъл, която ви преследва във всяка минута, това излиза от границите на нормалното. Вероятно сте пристрастени към партньора си или към идеята да бъдете обвързани, а може би и е заради страха да не ви изневерят. Причините могат да са много и са индивидуални. Маниакалното мислене за другия човек може да ви причини стрес, депресия, агресия, несигурност, болезнена ревност, желание за контрол. Тези токсични измерения на любовта могат да я съсипят, както и да влошат собственото ви емоционално състояние.

Не намирате смисъл в нищо друго, освен в партньора си

За да се отърсите от всички споменати по-горе токсични поведения преди всичко е важно да намерите смисъл в себе си, в живота си, в нещата, които правите и които са ценни за вас. Помнете, че вие сте човекът, когото трябва да обичате преди всичко и когото да поставяте на първо място. Ако не се уважавате и не се грижите да се чувствате добре, намирайки собствения си смисъл в цялото това шеметно приключение, което е животът, няма как да очаквате друг да ви обича и да ви придава смисъл.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase