Снимка: Dann Aragrim от Pixabay

6 юни 1984 година е паметна за много заклети геймъри, защото тогава в Съветския съюз се ражда играта Тетрис, която преобръща представите за зарибяване на много поколения. Играта е популярна и до днес. Нейн създател е тогава 29-годишният Алексей Пажитнов. Когато създава играта на стар компютър, тя няма нито звук, нито цветове.

Тетрис се превръща в една от най-популярните игри в историята и става неразделна част от историята на видеоигрите. От играта са продадени стотици милиони копия и тя продължава неуморно да поставя нови рекорди.

Пажитнов работи в Руската академия на науките в Москва и използва компютър "Електроника-60" за своите проекти в свободното време. Това включва и реализирането на идея за игра, като в началото Пажитнов мисли за детски пъзел. В хода на доизмисляне концепцията се променя, но никой не очаква играта да постигне такъв успех. Привлекателността на Тетрис се състои  в това да бъдат завършени редовете и човек да остане в играта възможно най-дълго.

По молба на Пажитнов 16-годишният програмист Вадим Герасимов реализира играта за IBM PC под MS-DOS. Тя получава цветове, няколко нива и памет за високи резултати. Така Тетрис, която до момента е популярна само в Съветския съюз си отваря врата към Запада. След нелека битка за лиценз, Тетрис е пуснат на конзолата Game boy на Nintendo.

И така от създаването си до днес, Тетрис е най-продаваната игра, пише списание Gamespot. Изданието посочва цифрата от 520 милиона продажби за всички платформи. За мобилните телефони и смартфоните се твърди, че играта е продадена в 425 милиона копия в различните си версии.

Тетрис е една от 14-те игри, включени в Музея на модерното изкуство в САЩ.

И в наши дни играта на Алексей Пажитнов продължава да пише своята история. Много упорити играчи са в постоянни състезания за постигане на нови световни рекорди. Играта все още се играе от милиони хора на портативни игрови конзоли, онлайн и на смартфони.

През 2007 г. Тетрис е включена в библиотеката на Конгреса на САЩ като една от 10-те най-значими компютърни игри. В допълнение към международните турнири, в цял свят се провеждат редовни състезания по тетрис.
    


През януари тази година New Yourk Times съобщи, че тийнейджър от Оклахома е първият в историята, който е изиграл изцяло оригиналната версия на Тетрис. Според вестника 13-годишното момче е стигнало до последното, 157-мо, ниво на играта на игрова конзола Nintendo. Момчето стига до точката, в която играта "увисва" при резултат 999999 поради софтуерни ограничения.

Преди това само изкуствен интелект е успявал да достигне точката, в която играта "замръзва". / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase