Снимка Фейсбук
fallback

Празник на месния специалитет пуска събра кулинари в димитровградското село Ябълково. Фестивалът на мезето се състоя за осми път, а организатори са кметството на селото и местното читалище "Христо Ботев", предаде БТА.

Продуктът от овкусено с подправки свинско месо от бута и плешката, което зрее в пикочния мехур на прасето, е разпространен в малък географски регион в Хасковско, Димитровградско и Първомайско. По технология той е най-близък до познатия бабек.

Десетки жители и гости на селото се събраха край дългата трапеза, но която бяха изложени сухите меса и ястия от тях. Майсторите се представиха с общо 30 рецепти, които бяха оценявани от тричленно жури. На финала всички присъстващи имаха възможност да опитат вкусотиите.

Наградният фонд за победителите бе 400 лева. Самодейни групи от региона изнесоха концерт. Сред гостите бяха кметът на Димитровград Иво Димов и цялото ръководство на общината. "Няма нищо по-хубаво от това да пазим и съхраняваме традициите от нашите родители и прародители и да ги предаваме на следващите поколения", каза в приветствието си Димов.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

МесоЯд

преди 4 седмици

Супер изглежда! 100% и на Вкус е Супер, а не като Соевото Млеко на Куиър НеБиНарНите от Брюксел!

29

Пенсионер

преди 4 седмици

До как се прави 28 Пуска става само от домашно месо. Никой не купува месо и пикочен мехур , да си прави пуска.

28

как се прави

преди 4 седмици

Месният специалитет се прави от БЪЛГАРСКО МЕСО което отдавна липсва.

fallback