Снимка БГНЕС
fallback

Кръстът на катедралата "Нотр Дам" в Париж беше тържествено издигнат на старото си място. Тежащият тон и половина кръст беше сериозно повреден по време на пожара преди пет години, предаде БТА.

Повече от хиляда часа група специалисти са го реставрирали. Той не е част от първата сграда на храма от 12 век. Бил е издигнат над катедралата през 19 век като част от голямата реставрация на известния Виолеле Дюк. От всички произведения на прочутия архитект само кръстът оцеля в големия пожар, пише Нова.

"Важно е да помним, че това е кръстът на Виоле де Дюк. Той може да се върне на мястото си и да остане там за идните десетилетия. Така имаме нещо старо, което е част от новата катедрала. Намирам го за символично. Това е знак, че нищо не може да бъде унищожено напълно, дори когато си мислим, че сме го загубили", заяви Оливие Рибадо, архиерей на катедралата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До 3 и 5

преди 4 седмици

"Хм..." много ясно е доловил причините за пожара. "Не разбирам" се пита защо не са съборили старата катедрала, за да построят на нейното място нова? Ами защото веднага са щяли да скочат множество правозащитни организации и да настояват на това място да се вдигне джамия с най-високото минаре в Европа, защото в противен случай чистачите на парижките улици и общите работници може да се натъжат заради това, че в Европа християнската религия е по-почитана от тяхната.

8

Анонимен

преди 4 седмици

Тази катедрала се счита за "сърцето на Европа". Много неща в нея са уникални. Затова я пазеха като очите си и не може и дума да става да я събарят, за да изградят на нейнто място нещо ново.

7

Анонимен

преди 4 седмици

то не остана кьорав християнин у франкестаня особено у клоаката париш. гледайте кво ще става по време на улимпядата.

fallback