Снимка: iStock
fallback

През последните години популярността на куркумата рязко нарасна, благодарение на рекламираните ѝ ползи за здравето. Това е яркожълта подправка, произхождаща от Индия и Югоизточна Азия, която се използва от хиляди години заради лечебните си свойства.

Този красив корен от растението Curcuma longa може да се консумира смлян, изцеден на сок или в естествената си коренова форма както в сладки, така и в солени ястия. Но какво ни казват съвременните изследвания за здравословните ползи от куркумата? И кои са най-добрите начини да я включите в ежедневието си? Ние имаме отговорите на тези въпроси, както и още малко полезна информация за жълтата подправка.

Хранителен профил на куркумата
Исторически погледнато, куркумата е била използвана в традиционните индийски медицински системи като обичайна подправка и като хранителен оцветител. Но когато става въпрос за ползи за здравето, няма да намерите значителни количества макронутриенти като въглехидрати, протеини или мазнини. По-скоро куркумата е отличен източник на микроелементи като витамини, минерали и растителни съединения и оттук произтичат повечето от нейните ползи за здравето.

Цялата статия четете в Tialoto,bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Щирлиц

преди 4 седмици

Може ли да се смесва с хиалуронова киселина,и мицеларна вода?За да пестим време, за да се получи 3 в 1,м?

9

Анонимен

преди 4 седмици

До 8 Изброеният "треволяк" не е токсичен. Виж, ако тръгнеш да пасеш наред може да опасеш и нещо токсично, но от споменатите по-долу няма такива.

8

Анонимен

преди 4 седмици

До Анонимен Лелеееее, колко треволяк си изброил, абе направо да излязат на паша хората, не щеш ли? Някои от нещата са токсични, не всичко се яде!

fallback