Снимка: Hoa Luu от Pixabay

Любителите на пицата със сигурност са виждали малката джаджа, приличаща на малко трикрако столче. Тя предотвратява залепването на разтопената моцарела по картонения капак на кутията с пица. Тя е изобретена преди повече 50 години от аржентинеца Клаудио Даниел Троглия.



"През 1974 г. изобретих CEPI, което означава разделител за пица. Аз съм родом от Буенос Айрес и със семейството ми споделяме дълбока любов към пицата. Но при всяка поръчка имаше проблем. В онези години кутиите не се правеха от велпапе, а от много тънък картон", разказва Клаудио.

Преди разделителят за пица да стане известен, за да не залепва моцарелата по картона, заведенията започнали да поставят по 10-15 клечки за зъби върху пицата. Но докато се приберете вкъщи, клечките се обръщали и половината пица задължително се оказвала върху капака на кутията. Идеята за разделителя хрумнала на аржентинеца точно в един такъв момент.

Клаудио Троглия бързо получава международен патент за изобретението си и то моментално се превръща в хит. Но никой не уважил неговата интелектуална собственост и започнало масово производство. Мъжът нямал средства, за да заведе дела и разочарован оставя патентът да изтече. Така аржентинецът не получава заслужените си печалби.


Изобретението на Клаудио стига и до САЩ, където по-късно нюйоркчанка патентова на нейно име разделителя за пица. През 1985 г. Кармела Витале представя изобретение с идентичен дизайн.

Днес аржентинецът притежава собствен ресторант, в който предлага пица. За него остава утехата, че скромното му изобретение е обиколило света. Той отдавна е преглътнал факта, че не е забогатял.

"Единственото, което ми остана, е славата", казва с горчива усмивка Клаудио Даниел Троглия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase