Снимка БГНЕС

Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като спечели титлата за седма поредна година, показва доклад, публикуван днес под егидата на ООН, предаде Франс прес.

Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса си за периода 2021-2024, в сравнение с периода 2006-2010 г. Най-голямо е подобрението в западната ни съседка, следвана по петите от нашата страна. Ние оставаме на 81-о място, като най-щастливи са младежите (което не е вярно в много страни), пише БТА.

Най-големият спад от периода 2006-2010 г. насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обхванат от хуманитарна катастрофа след завръщането на талибаните на власт през 2020 г., заема последно място от 143 държави.

Начело на глобалната класацията са скандинавските страни, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в ЕС, Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и САЩ не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция.

Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 на дванадесето и тринадесето място.

Нито една от най-населените държави в света не попада в топ 20, отбелязва АФП. "Сред първите десет само Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона жители. Сред първите двадесет само Канада и Великобритания имат повече от 30 милиона жители", се посочва в доклада. Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.

Световният доклад за щастието е измерител на щастието, публикуван от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие всяка година от 2012 г. насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни.

Докладът отчита шест ключови фактора: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.    

Близостта до природата и добрият баланс между професионалния и личния живот са от ключово значение за удовлетвореността на финландците, според Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област. Финландците може би имат "по-достъпно разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение със САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба, допълва тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до здравеопазване и образование също са от ключово значение. "Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и висока степен на автономност", смята Де Паола.

Годишният доклад също така подчертава по-силното усещане за щастие сред по-младите поколения, отколкото сред по-възрастните в повечето, но не във всички региони. От 2006-2010 г. насам индексът е спаднал драстично сред хората под 30-годишна възраст в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и сега е по-нисък, отколкото сред по-възрастните хора в тези региони.

От друга страна, за същия период той се е увеличил във всички възрастови групи в Източна Европа.

Разликата между поколенията се е задълбочила навсякъде по света, с изключение на Европа, което авторите на доклада считат за "тревожно", отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase