Снимка: Istock

Домът трябва да е вашата крепост, която не само да ви приютява и да ви осигурява уют и спокойствие, но и да се грижи за здравето ви. Понякога обаче домът ви не е толкова здравословен, колкото предполагате. В него могат да се крият някои фактори, които влияят зле на здравето ви и с течение на времето може да причинят различни здравословни проблеми.

Какво прави дома ви нездравословен?

Прахът

Във всеки дом има прах. Това е неизбежно, но важното е да се премахва редовно и от всички кътчета. Задържането на прах може да причини алергии, дихателни проблеми, астма, както и да повиши риска от други по-сериозни заболявания, тъй като в праха се задържат редица токсични вещества.

Микрочастиците в праха могат да съдържат акари, полени, живи и мъртви вируси, бактерии, плесени, остатъци от паразити, замърсявания от външната среда, частици от изгаряния. Всичко това е опасно за здравето и трябва щателно и редовно да бъде почиствано.

Килимите и мокетите

Ако домът ви е уютен благодарение на плътната покривка от килими и мокети, това сигурно ви кара да се чувствате прекрасно вкъщи. Но ако по-голямата част от дома ви е покрита с килими и мокети, със сигурност в тях се задържат огромни количества прах и гореспоменатите частици, които могат да влошат здравето ви. Поддръжката на такива настилки е много трудна и колкото и често да пускате прахосмукачка, в тях се задържат вредни елементи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase