Снимка: iStock

Точно както чаша кафе може да превърне една неспокойна сутрин в страхотна, кофеинът всъщност може да помогне за събуждането на космените ви фоликули. Продуктите за грижа за косата с добавен кофеин може да звучат като рекламен трик, но ще се изненадате доколко тази съставка може да е от полза за кичурите ви.

Някои марки рекламират кофеина като ефективен стимулатор на растежа на косата в шампоани, балсами и други лечебни процедури. Въпреки че съставката може да е доста полезна, не е препоръчително да изливате кафе директно върху скалпа си, за да накарате косата да порасне. Това може да има обратния ефект и да предизвика дразнене. Използването на продукти за коса, които съдържат кофеин, е по-безопасно, тъй като те обикновено включват други съставки, които са полезни и същевременно защитават кичурите.

Какви са ползите от кофеина за коса?

Според дерматолога Денди Енгелман, изследванията показват, че кофеинът може да има множество ползи за косата. Проучванията предоставят доказателства, че съставката е стимулатор за растежа на кичурите, което е установено в изследване на пациенти с алопеция. Освен това, кофеинът е подобрил бариерната функция в скалпа на хората, което може да помогне за неговото и цялостното здраве на косата. В съставката също така се съдържат антиоксиданти, които могат да бъдат полезни, въпреки че са нужни още изследвания за доказване на конкретните им ползи.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase